“Vlaamse leeuwen met handicap worden niet gelijk behandeld”: Actiegroep tekent present 10 juli

Youri in het Groeningepark waar de actiegroep woensdag 10 juli verzamelt © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op de Guldensporenviering in Kortrijk op woensdag 10 juli zal ook Actiegroep Recht op Ondersteuning aanwezig zijn. “Horen de Vlaamse onderhandelaars ons brullen en krijgen de 20.000 wachtenden eindelijk waar ze recht op hebben? Het regeerakkoord zal het uitwijzen”, klinkt het bij Youri Devlaminck.

Woensdagavond 10 juli ontvangt Kortrijk de Vlaamse beleidsvoerders en onderhandelaars in het Groeningepark. De gebeurtenissen in 1302 worden herdacht aan de vooravond van de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. “In de Canon van Vlaanderen valt te lezen dat 1302 deels handelt over een sociale revolutie in de Vlaamse steden. Mijmerend over 722 jaar geleden komen we wakker in 2024. Kan een herdenking de Vlaamse onderhandelaars motiveren om de reeds lang bestaande wachtlijsten op te lossen?”

“Ongeveer 20.000 mensen met een handicap, van jong tot oud, staan op de wachtlijst voor een ondersteuningsbudget van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Al deze mensen kregen wel een budget voor ondersteuning toegekend, maar dit blijkt niet meer dan een belofte op papier. Een deel van deze mensen heeft nog geen enkel budget van het VAPH. Een deel heeft wel een budget, maar heeft een hoger budget nodig. Een groep van 1.100 mensen werd gevat door een experiment en heeft nog steeds de tweede helft van hun budget niet gekregen. Allemaal doorliepen deze personen een lange procedure waarbij objectief werd vastgesteld hoeveel ze nodig hebben. Ze deden wat van hen gevraagd werd. Maar ze worden in de steek gelaten.”

“Al deze mensen kregen wel een budget voor ondersteuning toegekend, maar dit blijkt niet meer dan een belofte op papier”

“Personen met een handicap op de wachtlijst voelen zich als Vlaamse leeuwen in een kooi, opgesloten door hardvochtige budgetregels. De gekooide leeuwen krijgen af en toe een stukje vlees toegeworpen. Experimenteel wordt dat stukje dan nog af en toe gehalveerd. Net als in 1302 gaat het om belastinggeld. De gekooide Vlaamse leeuwen staan voor aap in de wachtrij. Mits hun recht op ondersteuning en assistentie zouden zij deel kunnen uitmaken van een inclusieve Vlaamse gemeenschap en kunnen hun familieleden terug beroepsactief worden in plaats van voltijds mantelzorger. Ze zullen ons niet temmen, hoor ik ze zingen, wel de Actiegroep Recht op Ondersteuning is op dreef en eveneens ontembaar”, besluit Youri.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier