Vlaams Belang klaagt onveilige schoolomgevingen in deelgemeenten aan

Foto van links naar rechts: Marc Debruyne, Christ’l Verheyden, Gina Huys, Gertje Buffel, Carlos Muylle, Koen Lannoo, Patrick Jonckheere, Dominiek Sneppe, Jim Spinnewyn. © HV
Redactie KW

Chauffeurs rijden nabij de Zedelgemse scholen te vaak sneller dan 30 km per uur, stelt Vlaams Belang vast. Beter oplichtende verkeersborden moeten een prioriteit zijn voor de veiligheid, klinkt het. Vaste zones 30 in de schoolstraten met ook politiecontroles worden volop uitgewerkt met het bestuur, reageert burgemeester Vermeulen.

Vlaams Belang Zedelgem voerde actie voor veilige schoolomgevingen in de Zedelgemse deelgemeenten. De partij stelde vast dat de elektronische verkeersborden die er de zone 30 aanduiden onleesbaar kunnen zijn, en bepaalde borden ook niet meer oplichten. Zowel in de dorpskern van Veldegem als aan het Centrum voor Ambulante Revalidatie (CAR) ‘tVeld in Aartrijke werken de borden niet op de voorziene uren, waardoor er geen tijdelijke zone 30 meer is wanneer nodig. “Omwonenden klagen al langer over snelheidsduivels die door de aangebrachte wegversmalling scheuren. Hier zou een gewoon zone 30-bord en een flitspaal zeker op zijn plaats zijn, zodat alle kinderen op elk moment van de dag veilig naar en van het centrum kunnen komen”, zegt gemeenteraadslid Sneppe. “Zeker ook in Veldegem dienen de elektronische borden zo snel mogelijk hersteld te worden, willen we de schoolgaande jeugd een veilige schoolomgeving bieden”, vult bestuurslid Koen Lannoo aan. Het lokaal bestuur wijst erop dat bijna elke school in Zedelgem aan een fietsstraat ligt waar de snelheid beperkt is tot 30 km per uur. Daar voert de lokale politie ook anonieme controles uit, om de veiligheid te handhaven, reageert burgemeester Annick Vermeulen. “Aan de scholen waar nog een variabele zone 30 is met soms defecte elektronische borden, wordt gekeken of de snelheid permanent kan verlaagd worden naar maximaal 30 km per uur. Een timing is er niet, maar snelheidsremmende maatregelen worden in de verkeerscommissie concreet uitgewerkt.”

Prioriteit

Wie houdt de werking van de elektronische zone 30-borden in Zedelgem in de gaten en meldt defecten eraan? En hoe kunnen te snel rijdende voertuigen ruimer aan banden gelegd worden? Voor Dominiek Sneppe laat het gepaste beleid te lang op zich wachten. “Voor het Vlaams Belang is de veiligheid van onze kinderen prioriteit. We willen met deze actie het Zedelgemse gemeentebestuur wakker schudden zodat er eindelijk concrete stappen ondernomen worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier