Vissersplein wordt centrale locatie voor carnavalsweekend in Oostende

De carnavalsverenigingen op het Vissersplein met vooraan de nieuwe Prinses Pink en schepen Maxim Donck. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Het eerste weekend van maart viert Oostende carnaval. Met dit jaar toch een aantal belangrijke wijzigingen inzake de locatie. “Het Vissersplein is het decor voor feesten en kloeffeworp”, luidt het. De carnavalsverenigingen reageren afwachtend.

“De centrale locatie verhuist van de Groentenmarkt naar het Vissersplein omdat we heel nauw samenwerken met de plaatselijke horeca. Die zullen de tenten op het plein uitbaten. Het is immers niet aan de stad om de uitbating te doen”, zegt schepen voor carnaval Maxim Donck (N-VA).

Dat plein vlakbij de Visserskaai wordt het hele weekend de vaste stek voor de carnavalsvierders. Zowel op vrijdagavond na de cimateirestoet, op zaterdag na de kindercarnavalstoet als na de stoet op zondag. Ook de Kloeffeworp vindt daar plaats.

Popverbranding

De poppen Tjannie Carbon (vrijdagavond om 20.30 uur) en mini Tjannie Carbon (zaterdag 16 uur) worden verbrand op het Klein Strand, omwille van de veiligheid. “De brandweer geeft geen toestemming om dat zoals vroeger in de Kadzandbonenstraat te doen”, luidt het. Op zaterdag start de kindercarnavalstoet om 15 uur op het Sint Petrus- en Paulusplein

Carnavalstoet

Hoogtepunt wordt de carnavalstoet op zondagmiddag om 15 uur. Het parcours via de Alfons Pieterslaan en Visserskaai loopt tot aan het Zeeheldenplein. “Er zullen dertig wagens deelnemen”, zegt Maxim Donck. Voor de aansluitende Kloeffeworp moet men dan weer richting Vissersplein. Daar zullen de snoepen gegooid worden vanaf het podium. De drie dagen zijn er na de festiviteiten optredens en deejays in de tenten op het Vissersplein.

Wulloks en Kloeffen

De carnavalsverenigingen staan afwachtend positief tegenover de vernieuwingen. Edwin Zeebroek (Orde van de Wulloks) legt uit: “We brengen tijdens de stoeten onze discoshow met nieuwe kledij. We denken wel dat het Vissersplein een goede locatie is. Ook in het verleden waren hier activiteiten.”

Ook Glenn Dangreau (Orde van de Kloeffe) is afwachtend positief: “Het carnaval met de cimateirestoet kent zijn oorsprong op dit plein. We zijn voorstander. De locatie van de popverbranding op het Klein Strand vind ik minder ideaal, maar we moeten afwachten. Als het goed weer is, kan dat erg meevallen.”