Vincent Neirynck uit Izegem is ‘The Gentleman Bartender’: “Mijn karakterkop is bekend”

Vincent Neirynck verkoopt online zijn eigen cocktails. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Vincent Neirynck verkoopt online zijn eigen cocktails. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Vincent Neirynck heeft sinds dit jaar een eigen YouTube-kanaal waarin hij de kneepjes van het cocktails maken aanleert. Nu verkoopt hij ook zijn eigen cocktails. Maar hij hoopt vooral één ding: dat de horeca zo snel mogelijk weer de deuren mag openen.

Een jongedame uit Avelgem en een kerel uit Meulebeke. Hoe kwamen jullie in Izegem terecht?

“Ik leerde Eline kennen toen we samen in feestzaal ‘t Lindenhof in Deerlijk, een zaak die nu niet meer bestaat, aan de slag waren. Eline is nu actief als opticien bij Pearl in Tielt, maar in het weekend klust ze ook nog altijd bij in de horeca. Van mij is dit mijn fulltime job. Ik werkte jarenlang met plezier in het Rhodesgoed in Kachtem, maar maakte begin dit jaar de overstap naar het restaurant Prinsessehof in Emelgem. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik kende de zaak al, omdat ik er al één dag per week ging helpen. Het restaurant is ook wat meer gastronomisch, ik hoop er veel bij te kunnen leren. Twee jaar geleden hebben we ons dan in Izegem gevestigd. En nu kan ik te voet naar mijn werk, een echte luxe…”

In de eerste lockdown besloot je al een eigen YouTube-kanaal op te richten. Van het shaken van de ‘Pornstar Martini’ tot een ‘Vieux Carré’: je legt het stap voor stap uit.

“We zaten plots thuis. Iets wat wij mensen uit de horeca, die gewend zijn om heel wat uren te kloppen, niet gewoon zijn. Ook financieel moeten we heel wat inboeten, omdat we op slechts een deel van ons gewone inkomen terugvallen. Op mijn YouTube-kanaal ‘The Gentleman Bartender’ demonstreer ik nu hoe je cocktails maakt, we gaan daarbij ook klassevol te werk. In de tweede lockdown heb ik daar dan werk van gemaakt. Ik ontwikkelde vier cocktails met alcohol en ook twee zonder. Soms gebruikte ik bestaande recepten als Margarita en Metropolitan, maar die zette ik wat naar mijn hand. Ik zorgde voor verschillende smaken, zodat het voor ieder wat wils is. Een flesje van 250 ml bevat twee porties, eentje van een halve liter het dubbele. Al kan je die natuurlijk ook in je eentje nuttigen.” (lacht)

Je bedacht ook alcoholvrije varianten.

“Ik verkoop er twee. Eentje heet de Sweet Smoke. Die is gebaseerd op zwarte Chinese thee en heeft een gerookte smaak. Maar ook het fruitige van granaatappel proef je er in. Het is een eigen recept.”

Verkoop je die enkel aan particulieren?

“Voorlopig wel. De mensen bestellen via mijn webshop en ik breng die aan huis. Maar later zou ik graag ook mijn cocktails in horecazaken aanbieden. Nu al is die te verkrijgen in het restaurant Prinsessehof. Daar bieden ze momenteel ook afhaalgerechten aan, maar er is ook een soort winkeltje geïnstalleerd waar je vanalles kan krijgen. Van pata negra tot kaviaar, maar ook dus enkele cocktails. Het zijn wel andere dan die je via mijn webshop vindt.”

“Ik ben al barista en zytholoog, maar wil ook mixoloog worden”

Hoe lopen de zaken?

“Dat valt goed mee. Ik mag al her en der wat pakketjes ronddragen. Bovendien hou ik er rekening mee dat je het twee jaar de tijd moet geven om alles te laten ontbolsteren. Nu zitten we nog maar in fase één. In fase twee zou ik pakketten willen maken waar de mensen zelf hun cocktail kunnen maken. Natuurlijk met de nodige uitleg, maar de klanten hebben dan het genot het zelf te doen. In de derde fase wil ik ook speciale dranken gaan aanbieden. Van een hippe wodka tot een cognac uit Zuid-Afrika. En in de toekomst wil ik dus ook mijn cocktails in horecazaken binnen krijgen. Vroeger boden ze in heel wat eetgelegenheden cocktails als ‘t Pompierke aan. Nu zie je dat minder op de kaart, ik hoop dat mijn cocktails met dat tikkeltje meer daar wel hun plaats vinden.”

In het logo dat op je site, maar ook op de cocktailflesjes staat, herkennen we jezelf. Een bewuste keuze?

“Zeker. Laat ons zeggen dat ik een karakterkop heb. Ik ben nu al enkele jaren in Izegem aan de slag en heel wat mensen herkennen mij. Als ik eens ga winkelen zeggen er heel wat mensen goeiedag, ik knik dan vriendelijk terug, maar ken natuurlijk niet iedereen die ooit iets kwam eten in de zaken waar ik werk.”

Vrees je voor een bloedbad in de horeca?

“Ik vrees dat we pas eind februari open zullen mogen. Het is sowieso een sector waar maar weinig marge is. Pas gestarte zaken krijgen een klop waarvan ze niet kunnen herstellen. Ook heel wat feestzalen zullen er het loodje bij neerleggen. Zaken die al met het water aan de lippen stonden, zullen sneuvelen. Maar ik vrees dat ook gevestigde waarden, die bijvoorbeeld net geïnvesteerd hadden, de deuren zullen moeten sluiten. Daarom ook mijn bewuste keuze om mijn ingrediënten bij Wijnen Coopman in Ledegem te kopen. Zo steun ik ook een lokale zaak.”

Nog toekomstplannen?

“Door mijn liefde voor koffie en bier kon ik me al bijscholen tot barista en zytholoog. En straks wil ik ook het diploma van mixoloog. Iedere cocktailbar heeft er eentje in dienst.”

www.thegentlemanbartender.be

Privé

Vincent Neirynck (30) is van Meulebeke afkomstig en is verloofd met Eline Mespreuve uit Avelgem. Ze wonen al twee jaar in de Hugo Verrieststraat in Emelgem.

Opleiding en loopbaan

Vincent volgde de richting Hotel en Toerisme aan Spermalie in Brugge. Specialiseerde zich later ook in bieren en volgde koffiecursussen bij Viva Sara. Sinds kort volgt hij ook aan de European Bartender School online cursussen om cocktails te leren maken. Werkt sinds begin dit jaar in restaurant Prinsessehof in Emelgem, voordien in het Rhodesgoed in Kachtem.

Vrije tijd

Al zijn vrije tijd gaat naar het lezen van boeken over cocktails. Hij verzamelt ook speciale, unieke flessen drank.