Wachtlijsten voor sociale woningen in West-Vlaanderen nooit zo lang: 10,5 procent meer dan vorig jaar
In vergelijking met 2019 is het aantal mensen op een wachtlijst voor een sociale woning in West-Vlaanderen met meer dan 10,5 procent gestegen. In totaal wachten nu bijna 30.000 gezinnen op een woning of appartement van de huisvestingsmaatschappij. In diezelfde periode zijn er in onze provincie amper 560 nieuwe sociale woningen bijgekomen. Maxim Veys, Vlaams Parlementslid voor Vooruit, hekelt het gebrek aan tempo bij minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).
Voor het eerst staan er in heel Vlaanderen meer mensen op een wachtlijst voor een sociale woning dan er op vandaag in totaal zulke woningen zijn. Dat blijkt uit cijfers van minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) en Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.
Iets meer dan 159.200 mensen en gezinnen verblijven in een sociaal huis of appartement, maar in totaal meldden in 2020 169.096 zich als kandidaat-huurder. Tien procent meer dan in 2019. Volgens minister Diependaele is die stijging te wijten aan het feit dat de inkomensvoorwaarden minder streng zijn gemaakt. “Meer mensen hebben dus recht op een sociale woning”, klinkt het.
Minister Diependaele maakt zich trouwens sterk dat de stijging afvlakt. “Tot 2018 ging het nog om 18 procent, in 2019 over 14 procent en vandaag gaan we naar 10 procent. De stijging is dus dalende.”
Bijna 30.000 gezinnen
In West-Vlaanderen staan 29.948 alleenstaanden of families op een wachtlijst. Ook in onze provincie steeg dat cijfer met meer dan 10,5 procent ten opzichte van 2019: toen waren er nog 27.089 kandidaat-huurders. Sinds 2017 zijn er op de wachtlijsten in West-Vlaanderen zelfs bijna 7.500 mensen bijgekomen.
Het aantal nieuwe sociale woningen daarentegen stijgt een pak minder snel. In vergelijking met 2019 zijn er amper 560 nieuwe sociale huurwoningen of appartementen bijgekomen, een stijging van 1,82 procent. Het aantal mensen dat er op één jaar tijd op een wachtlijst is bijgekomen, ligt dus meer dan vijf keer hoger dan het aantal nieuwe woningen. In West-Vlaanderen zijn er intussen 31.245 woningen bestemd voor sociale verhuur.
Projecten on hold
Dat aandeel is volgens Maxim Veys, Vlaams Parlementslid voor Vooruit, te beperkt. “Het afgelopen tien jaar is het aandeel sociale woningen met amper een half procent gestegen in Vlaanderen. En dat terwijl er wel degelijk heel wat middelen zijn voorzien”, klinkt het. “Dat geld wordt alleen niet structureel ingezet. Dit jaar alleen al zal er ongeveer één miljard euro blijven staan op de rekening van de Vlaamse regering.”
“Aan dit beleid hebben de tienduizenden die op een wachtlijst staan helemaal niets”, is Veys duidelijk. “Die mensen hebben nu een betaalbare en kwalitatieve woning nodig. De Vlaamse regering weet dat, maar dumpt toch kwetsbare alleenstaanden en gezinnen op de te dure en vooral ondermaatse private huurmarkt. Het bouwritme moet evolueren van een gezapige jazz naar harde techno. Daar moet de prioriteit liggen.”
“Minister faalt”
Ook Groen is bij monde van An Moerenhout streng voor minister Diependaele. “Ondanks de investeringen stijgt het aantal Vlamingen dat jarenlang op een sociale woning moet wachten tot ongekende hoogten. Terwijl deze mensen jarenlang wachten, komen ze vaak in armoede terecht”, zegt ze. “Matthias Diependaele faalt voorlopig als minister van Wonen.”
Voor Groen moet Vlaanderen mensen die op een wachtlijst staan beter ondersteunen. “Vandaag kan je pas een huurpremie krijg na vier jaar op de wachtlijst. Dat is natuurlijk veel te laat”, aldus An Moerenhout nog. “Het valt op dat almaar meer steden en gemeenten niet meer wachten op de minister en zélf maatregelen nemen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier