Viervoeters krijgen diploma als blindengeleidehond: “Apple is een fantastische hond”

De gediplomeerde blindengeleidehonden met hun nieuwe baasjes. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

In het opleidingscentrum van de vzw Vrienden der Blinden in Koksijde studeerden 8 blindengeleidehonden af na een intensieve opleiding. Met hun diploma op zak (of tussen de poten) zijn ze helemaal klaar om hun nieuwe baasje met een visuele beperking elke dag bij te staan.

Tijdens een ceremoniële plechtigheid op de 6de Golden Paws Award 2024 kregen baasjes Magalie, Rudy, Dean, Christophe en Rory uit West-Vlaanderen, Rudolf en Guido uit Antwerpen en Kiana uit Oost-Vlaanderen de officiële bevestiging dat hun respectievelijke maatjes Ute, Udo, Ubert, Ubbe, Apple, Uzzi, Grumpy en Upper gediplomeerde blindengeleidehonden zijn. Er kwam ook een pleeggezin aan het woord, en iedereen die een cruciale rol speelt in de twee opleidingsjaren, werd bedankt: de kwekers, instructeurs, gastgezinnen, peters en meters, sponsors, donateurs en vrijwilligers.

Twee opleidingscentra

De twee opleidingscentra (in Bergen en in Koksijde) leiden puppy’s op tot mobiliteits- en autonomiepartners voor blinden of slechtzienden. Voorzitter Eric Balate: “We leveren jaarlijks ongeveer 15 blindengeleidehonden af. Momenteel zijn er 80 puppy’s in opleiding en we ondersteunen een 90-tal mensen gekoppeld aan een blindengeleidehond. De twee centra hebben een team van 15 intern opgeleide hondeninstructeurs. Ze volgen een positieve trainingsmethode, gebaseerd op beloning in alle leerfasen.

Rory Jacques uit Diksmuide is supertevreden: “Ik ben iedereen zo dankbaar voor deze fantastische hond Apple. Hij zorgt er onder andere voor dat ik mijn zoontje veilig naar school kan brengen. Samen reizen we heel Vlaanderen rond om in scholen de werking van Vrienden Der Blinden uit te leggen.”

www.vriendenderblinden.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier