Vier nichtjes wandelen 20 kilometer voor vzw Heart for Brain: “Onderzoek naar zeldzame aandoening is erg belangrijk”

De vier nichtjes Chanterie gaan wandelen voor het goede doel van hun tante. © Eddy Lippens
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Op 22 september nemen de nichtjes Irene, Helena, Lara en Lucca Chanterie deel aan de Coast Charity 2024, een wandeltocht van 20 kilometer van De Haan naar Knokke ter voordele van vzw Heart for Brain. “De vzw werd opgericht door onze tante Charlotte Devos en steunt onderzoek naar hersentumoren.”

Charlotte Devos is 39 jaar en woont in Waregem. Ze is elf jaar gehuwd met Kristof Chanterie en samen hebben ze twee mooie dochters. Op 19 april 2022 werd Charlotte gediagnosticeerd met een agressieve, kwaadaardige hersentumor. “Charlotte en ik hebben samen met een team van fantastische vrienden de vzw Heart for Brain opgericht. Via giften en evenementen zamelen we fondsen in ten voordele van onderzoek in UZ Gent en UZ Jette”, vertelt haar echtgenoot Kristof.

Benefiet

“Vooral jonge mensen worden hierdoor getroffen. Daarom is onderzoek naar deze zeldzame aandoening belangrijk en dit kan niet zonder steun van buitenaf. Als eerste organiseerden we vorig jaar een benefiet ten voordele van het fonds, dat doorging in het recent gebouwde bedrijfspand NOA Outdoor by Renson in Kruisem. Dit bracht het mooie bedrag op van 65.000 euro. De chalet aan de ijspiste in Waregem tijdens de feestdagen bracht nog eens 15.000 euro op voor het UZ Brussel, waar Charlotte in behandeling is. Nu nemen de nichtjes Chanterie deel aan de 20 kilometer lange wandeltocht Coast Charity 2024, om geld in te zamelen voor Heart for Brain.”

Vrije bijdrage

“We wilden niet bij de pakken blijven zitten en via het WhatsAppgroepje van de nichtjes werd het idee met veel enthousiasme onthaald”, vertelt Lara (19), studente psychologie. “Om aan deze 20 kilometer lange wandeltocht deel te nemen moeten we geld inzamelen. Daarom openen we een rekeningnummer waar men een bijdrage van 10 euro, of een vrije bijdrage, kan storten. Het is een laagdrempelig bedrag, maar veel kleintjes maken ook een grote opbrengst.”

“Langer dan twee jaar leven met deze tumor is al vrij uitzonderlijk”

“Toen onze tante twee jaar geleden met Pasen de diagnose kreeg was het toch heel hard schrikken. Zo’n jong persoon en niet erfelijk belast… Dat heeft een grote impact. Door geld in te zamelen maken de onderzoeken enorm veel evolutie”, zegt Lara. “Om de tocht tot een goed einde te brengen maken mijn zus Lucca (17) en ik avontuurlijke wandelingen. Helena (26) tennist en Irena (24) speelt volleybal. We zullen dus wel voorbereid aan de tocht beginnen.”

Heart for Brain

“Charlotte heeft met type 4 de slechtst mogelijke vorm van een hersentumor”, gaat Kristof verder. “Ze is al vier keer geopereerd en afgelopen woensdag had ze opnieuw een scan. Het is telkens weer vol spanning afwachten op het resultaat. Ze krijgt drie soorten medicatie, chemo en immuuntherapie. Slechts 10 procent van de patiënten leeft langer dan twee jaar. Dit is dus al vrij uitzonderlijk. Het enige wat we kunnen hopen is dat ze de groei van de tumor kunnen stilleggen. Doen verdwijnen kan niet. We proberen hier positief in te blijven. Het is niet gemakkelijk, maar Charlotte is een sterke vrouw. Fysiek is ze nog heel goed. Mentaal is het soms lastig, want dit brengt heel veel stress met zich mee.”

“We merken dat het goede doel in het oog springt. We zijn blij dat Heart for Brain een van de twee goede doelen is op 22 september. We kunnen ook al zeggen dat er een tweede benefiet georganiseerd zal worden: hetzelfde concept als de eerste keer, opnieuw in NOA Outdoor by Renson in Kruisem. Dit gaat door op 14 december. Het is de bedoeling om weer heel wat geld in te zamelen.”

De tocht en het goede doel steunen kan door 10 euro (of een vrije bijdrage) te storten op BE25 8917 1410 1882.