Victor Herman is nieuwe dirigent van Kuurnse harmonie Moed en Vlijt

Victor Herman uit Harelbeke (links) ontvangt het dirigeerstokje uit handen van oud-dirigent Francis Bonte van de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt. © foto BRU
Redactie KW

De 22-jarige Victor Herman uit Harelbeke is sinds kort de nieuwe dirigent van de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt. Daarmee volgt hij Francis Bonte uit Lendelede op die er 15 jaar lang met de dirigentstok zwaaide. Aanvankelijk zou de wissel plaatsvinden tijdens het concert van de Romeo’s eind maart in zaal Kubox, maar daar stak het coronavirus een stokje voor.

De activiteiten van de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt draaien momenteel op een laag pitje. Wat het hoogtepunt van het jaar diende te worden eind maart, een concert met de Romeo’s, werd op het laatste nippertje afgelast door het coronavirus. Maandenlange repetities en inspanningen bleken plotseling allemaal voor niets te zijn geweest. Ook de geplande dirigentwissel die de Koninklijke Harmonie voor ogen had tijdens dat concert viel door deze afgelasting in het water.

Vijftien jaar lang dirigeerde Francis Bonte (49) de talrijke concerten van de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt, maar nu is Francis de mening toegedaan dat het welletjes is geweest en hoog tijd is om het dirigentstokje door te geven aan een opvolger.

“Eigenlijk ben ik grootgebracht met de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt”, vertelt Francis Bonte die het bespelen van een instrument leerde in de Kuurnse muziekschool. “Zowel mijn grootvader als vader waren in het verleden voorzitter van de Koninklijke Harmonie. Zelf maak ik er ook reeds jaren deel van uit. Aanvankelijk als spelend lid, later als dirigent.”

De wereld ontwaakt

“Ik ben van oordeel dat de tijd rijp is om het dirigentstokje over te dragen aan iemand anders. Vorig jaar was er immers een grote instroom van jonge muzikanten. Dit zette mij aan het denken gezien ik al een tijdje ernaar snakte om zelf opnieuw te kunnen musiceren. Daarnaast wilde ik ook meer tijd hebben voor mijn gezin. De zoektocht naar een opvolger bracht ons bij Victor Herman, die ondanks zijn jonge leeftijd heel professioneel bezig is met muziek.”

“Ik snakte er al een tijdje naar om zelf weer te kunnen musiceren” – Francis Bonte

Door deze wissel kan Francis nu opnieuw doen waar hij al een tijdje zin in had, zelf deel uitmaken van de harmonie en musiceren. Gezien de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt bestaat uit diverse leeftijdscategorieën liggen de wekelijkse repetities al weken stil. Het bestuur zat echter niet stil en bekeek al wat er kon gepland worden in het najaar.

“Gezien wij sinds enkele maanden onze repetities in de lokalen van de kleuterafdeling van de Vrije Lagere School in de Hulstsestraat houden, zou het respecteren van de social distancing een groot probleem zijn”, vertelt voorzitter Johan Hugelier. “Daarom werden alle repetities zoals voorgeschreven gestaakt tot een nader te bepalen datum. Toch zaten we de afgelopen weken niet stil met het bestuur. In een jaar waar corona het allesoverheersende woord was, willen wij op vrijdag 30 oktober een themaconcert brengen onder de toepasselijke titel ‘De wereld ontwaakt’.”

“Dit zal meteen ook voor onze nieuwe dirigent zijn vuurdoop worden, maar ik heb er alle vertrouwen in. Tijdens dat concert maken we met Moed en Vlijt een muzikale toer doorheen Europa waarin een mix van toepasselijke nummers zal verweven zitten.”

Gedreven saxofonist

Kersvers dirigent Victor Herman is een jong en gedreven saxofonist uit Harelbeke die geniet van elke podiumervaring. Hij kwam via zijn vader in contact met de gerenommeerde saxofonist Frank Deruytter en leerde zo de warme klanken van de saxofoon kennen.

“Het sociale gebeuren is even belangrijk als de muzikale prestatie” – Victor Herman

“Op 8-jarige leeftijd begon ik met muzikale vorming aan de SAMWD Peter Benoit in Harelbeke”, vertelt de nieuwe dirigent. “Na één jaar inleidende notenleer schreef ik mij in, in de klas van Katrien Outtier, bij wie ik gedurende acht jaar lessen volgde. Daar ontstond een enorme passie en interesse voor de saxofoon. Naast klassiek saxofoon volgde ik ook piano bij Lode Schynkel en kreeg ik lessen jazz-saxofoon van onder andere Frank Debruyne, Bruno Van Der Haegen en Rob Banken. Onder deskundige begeleiding van Katrien Outtier nam ik eveneens deel aan verschillende nationale wedstrijden zoals Vlamo en Sonatine waar ik meermaals in de prijzen viel.” In 2013 won Victor de achtste wedstrijd Adolphe Sax voor jonge saxofonisten in Dinant en in 2015 werd hij eveneens eerste laureaat van de Cultuurprijs vzw Musica Harelbeke.

Dat muziek door de aderen vloeit van de kersvers dirigent van Moed en Vlijt is alvast een feit gezien hij ook nog vast lid is van de Koninklijke Stadsfanfaren van Izegem en het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit uit Harelbeke. Daarnaast maakt hij ook sinds 2018 deel uit van het saxofoonensemble l’Orgue de Sax.

“Het was via Lien Vanhauwaert, lid van Moed en Vlijt en eveneens dirigent van onze jeugdwerking Gioventu, dat ik vernam dat de harmonie van Kuurne op zoek was naar een nieuwe dirigent”, gaat Victor verder. “Omdat ik bezig was met mijn directie opleiding bij Erik Desimpelaere leek het mij dan ook interessant om dit ook in de praktijk te kunnen uitoefenen.”

Na een eerste gesprek met de voorzitter van de Koninklijke Harmonie Moed en Vlijt was het al snel duidelijk dat ze op zoek waren naar verjonging binnen het orkest. Mits de harmonie op zondagmorgen repeteert, ging ik dan ook direct in op dit avontuur, want om te kunnen blijven freelancen is dit beste dag om een orkest te dirigeren.”

Goede sfeer nastreven

“Na het concert van De Romeo’s zou ik dan samen met Hans Dewachtere, de drumbandleider, instaan voor de artistieke leiding van de vereniging Moed & Vlijt, maar jammer genoeg moest ik nog wat wachten om het orkest te leiden. Als artistieke leider van een amateurvereniging wil ik instaan voor de artistieke leiding maar eveneens voor het sociale gebeuren van zo’n vereniging wat even belangrijk is als de muzikale prestatie. Ik zal streven naar een goede sfeer binnen de vereniging.”

Natuurlijk is het mijn bedoeling om het muzikale niveau omhoog te tillen, maar het sociale speelt voor mij ook een grote rol. Ik streef er dan ook naar om concertprogramma’s samen te stellen die door jong en oud, kenner en liefhebber en vele anderen gesmaakt kunnen worden en ook naar een goede samenwerking binnen de volledige vereniging: majorettes, jeugdwerking Gioventu, de drumband en het harmonieorkest, waarbij ik elk stukje van de puzzel zoveel mogelijk wil laten horen en zien.”

Normaal zou Moed en Vlijt op 18 juli en 29 augustus twee aperitiefconcerten geven op de markt van Kuurne, maar deze worden afgelast door de coronamaatregelen.

Hoogtepunt waar de Koninklijke Harmonie nu al naar uitkijkt, is alvast zaterdag 23 januari 2021, aangezien die dag het uitgesteld concert met De Romeo’s plaatsvindt in zaal Kubox in Kuurne. Een concert waarbij de Koninklijke Harmonie trouwens nog een laatste keer zal geleid worden door oud-dirigent Francis Bonte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier