Veurne herdenkt oorlogsverleden met theaterfakkeltocht ‘Slag om Veurne’
Dit jaar stapte Veurne af van het WOI-verhaal op Wapenstilstand en richtte de herdenkingsfakkeltocht de pijlen op de gebeurtenissen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op zeven locaties stonden de deelnemers stil bij een theateract die ‘De slag om Veurne’ illustreert. Daarmee herdenkt Veurne toch nog de 80ste verjaardag van Operatie Dynamo die eind mei 2020 was gepland met een theaterwandeling en een tentoonstelling, maar die door corona werd afgelast.
Door de coronabeperkingen hielden de organisatoren ook het aantal deelnemers beperkt, die zich vooraf dienden in te schrijven. Drie gidsen wandelden donderdagavond het 2,4 km lange parcours af en schetsten bij elke halte de historische feiten.
Britse Royal Air Force
Op de eerste post, op de binnenkoer van muziekacademie StAPwest, vertelden twee acteurs het schrijnende levensverhaal van de elfjarige Rosa Stuyven, die samen met duizenden vluchtelingen door de Westhoek trok. Het meisje overleefde een artillerieaanval in Eggewaartskapelle niet…
Op het Britse gedeelte van de militaire begraafplaats in de Oude Vestingstraat lazen acteurs Luc Janssens en Henk Meerlaen een brief voor van piloot Vivian Rosewarne van de Britse Royal Air Force, wiens bommenwerper werd neergehaald in de Proostdijkstraat.
Britse, Franse en Belgische soldaten
Het toestel was opgestegen in de nacht van vrijdag op zaterdag 30 op 31 mei 1940, met als opdracht lage grondsteun te verstrekken aan de British Expeditionary Force tijdens Operatie Dynamo. De hele bemanning kwam om, de jongste was 19, de oudste 34 jaar.
De begeleidende gids lichtte toe: “Op vraag van het squadron gaf de moeder van Rosewarne de toelating om de brief te publiceren in de krant The Times. Ter gelegenheid van Remembrance Day in 2000 werd een kopie van deze publicatie overhandigd aan het stadsbestuur.”
“Op deze begraafplaats liggen zowel Britse, Franse als Belgische soldaten begraven. Ook vluchtelingen en burgers van Veurne hebben hier hun laatste rustplaats. Naast piloot Vivian Rosewarne werden op deze gedenkplaats ook luitenant-kolonel Lloyd, kapitein Christopher Jeffreys en soldaat Mark Rothberg begraven.”
Actrice Riet Sinnaeve
Op de derde locatie, aan de ingang van de Sint-Niklaaskerk, kroop actrice Riet Sinnaeve in de rol van weduwe Bertheloot, de uitbaatster van een kledingzaak op de hoek van de Ooststraat en het Sint-Niklaasplein. Haar man werd door de Britse soldaten onschuldig neergeschoten op straat.
Aan de ingang van het Sint-Janshospitaal, op de Houtmarkt, vertelde acteur Maxim Vercouillie het verhaal van de Brits-Joodse soldaat Mark Rothberg, die dodelijk werd getroffen door een granaatscherf in de Conterdijk en werd binnengebracht in het Sint-Janshospitaal.
Bij het sas aan de Nieuwpoortbrug bracht acteur Benny Merlevede het verhaal van Karel Jonkheere, Vlaams schrijver en leraar aan de Rijksmiddenschool in Nieuwpoort, die een lugubere ontdekking doet wanneer hij met de fiets naar Veurne reed.
Soldaat Geoff Griffin
Aan de Kaaiplaats vertelden acteurs Boris De Bisschop en Kevin Leune het verhaal van soldaat Geoff Griffin en kapitein Christopher Jeffreys van het RASC (Royal Army Service Corps) die in de omgeving zwaargewond werden. Haast niemand van hun sectie overleefde een aanval van de Duitsers.
Geoff Griffin keerde nog tweemaal naar Veurne terug: in 1956 en bij de 50ste viering van Operatie Dynamo in 1990, het jaar waarin hij is overleden. De theaterfakkeltocht werd afgesloten bij de gedenkplaat van de gesneuvelden in de Sint-Walburgastraat. De Achttiendaagse Veldtocht loopt op zijn einde en in Veurne heerst totale chaos: terugtrekkende legers, duizenden vluchtelingen dolen overal rond, de eigen bevolking weet niet meer waarin of waaruit, de dreiging van de naderende vijand…
In deze theateract fungeren soldaten-telefonisten in en rond de Belforttoren als tussenpersonen voor de observatiepost op de toren en de batterijen langs het kanaal.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier