Vertraging op wegenwerken en heel wat meerkosten
In de gemeenteraadszitting van maandag 14 december kwam de wijziging van de meerjarenplanning aan bod. Het spreekt voor zich dat de impact van de coronacrisis zich daar ook bij laat voelen. Zo zorgde covid in Kortemark al voor 715.000 euro extra uitgaven.
Het aantal steunaanvragen bij het Sociaal Huis neemt toe en dat zal wellicht ook de komende jaren, in de nasleep van deze crisis, nog het gevolg zal zijn. Tegelijk ontvangt de gemeente minder inkomsten uit de personenbelasting, aangezien één op de drie loontrekkenden in Kortemark in april, bij het hoogtepunt van de eerste golf, één of meer dagen tijdelijk werkloos is geweest.
Daarnaast investeerde Kortemark in beschermings- en ontsmettingsmateriaal, voorzag extra subsidies voor de verenigingen, zorgde dat het personeel ook beter kon telewerken en vroeg geen huurgeld voor de verschillende zalen. Samen goed voor 715.000 euro aan extra uitgaven. Bovendien zal de financiële bijdrage die de gemeentes moeten leveren voor de hulpverleningszones en brandweer fors stijgen en zullen er binnen een aantal jaren mogelijk minder dividenden worden uitgekeerd vanuit de distributienetbeheerders.
Wegenwerken
Er zal 1,5 miljoen euro worden uitgetrokken voor de totale heraanleg van de Sneppestraat. De straat zal een woonerf worden, wat een meerprijs betekent. Ook wordt de volledige Sneppestraat van gescheiden riolering voorzien, maar het lozingspunt bevindt zich in de Handzamestraat. Dit brengt ook een meerkost met zich mee.
Voor de heraanleg van de Lichterveldestraat wordt 1,4 miljoen euro uitgetrokken en voor de renovatie van de Spoorwegstraat 445.000 euro.
De bouw van de mattenzaal aan OC De Kouter valt iets duurder uit dan eerst geraamd en zal 1,4 miljoen euro kosten. Niet voorzien in het oorspronkelijke meerjarenplan, maar ook nog toegevoegd: de heraanleg van de Hospitaalstraat: 600.000 euro. Voor een eerste fase in het duurzaam maken van de openbare verlichting via led wordt 300.000 euro voorzien. Er werden ook voor een slordige 341.000 euro aan investeringssubsidies voor de brandweer ingeschreven en 385.000 euro voor een vervanging van de stookplaats in de Kortemarkse gemeenteschool.
De wegenwerken in de Amersveldestraat en de heraanleg van de Torhoutstraat in het centrum van Kortemark, zullen pas later aan bod komen. Het ontwerpproces blijft uiteraard doorlopen zoals voorzien, maar de uitvoering is nog niet voor meteen. Het jeugdhuis De Fauteuil blijft voorlopig dus op de vertrouwde stek. Rita Tyvaert (Eerlijk en bezorgd) hekelde het feit dat er zoveel vertraging is wat de werken betreft en dat er ook zoveel meerkosten zijn.
Deelfietsen
Schepen van mobiliteit Lynn Vermote (Open VLD) deelde mee dat de gemeente drie gewone en zeven elektrische fietsen aankocht die zullen ter beschikking gesteld worden bij een mobipunt in de stationsomgeving. De kost voor een deelfiets bedraagt 1 euro per dag. Gebruikers moeten zich registreren bij Mobit en een éénmalige waarborg van 29 euro betalen.
Blijvelde
Schepen Christine Logghe (CD&V) deelde mee dat er momenteel 18 bewoners van Blijvelde besmet zijn met Covid-19. Ook vijf medewerkers zijn besmet. Daarnaast werd er ook 1 bewoner van de serviceflats in quarantaine geplaatst, terwijl ook een pak medewerkers thuis in afzondering zitten. Het is dus alle hens aan dek om alles veilig draaiende te houden. Sinds kort stopte het dagcentrum met alle activiteiten en er wordt ook geen bezoek meer toegelaten in het rusthuis.
“Om het niet erger te maken, gaat alles op slot. Laat ons hopen dat het daarmee zal stoppen”, besloot de schepen.
(JD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier