Vernieuwing in dorpskern van Desselgem knipoogt naar verleden

gf
gf
Redactie KW

In Desselgem is vandaag het startschot gegeven voor de langverwachte dorpskernvernieuwing. Het stadsbestuur en vastgoedontwikkelaar Groep Huyzentruyt stelden het appartementsgebouw voor dat komt op de plaats van het voormalige jeugdhuis, de vroegere jongensschool en de bibliotheek.

Een dikke tien jaar geleden slaagde de stad erin om de voormalige gebouwen van jeugdhuis Jakkedoe en de zaal De Drie Sleutels aan te kopen. In 2016 volgden de aankoop van het parochiaal centrum (POC), de lokalen van Chiro Horizon Desselgem, de pastorie en de bibliotheek voor 465.000 euro. Een tijd geleden verkocht de stad alle panden op haar beurt door aan Groep Huyzentruyt, met de expliciete verplichting om er woongelegenheden en commerciële ruimte te voorzien.

De ontwikkelaar stelde de plannen donderdag voor, in aanwezigheid van buurtbewoners en de kinderen van de achtergelegen vrije basisschool. Vanaf volgende maand start aannemer Devagro met de afbraak van de bestaande gebouwen. In november volgt dan de ruwbouw van het gebouw, dat handelsruimte, 21 appartementen met één en twee slaapkamers en 32 ondergrondse parkeerplaatsen omvat. In het dak prijken twee ruime penthouses. Tegen midden 2023 moet het geheel afgewerkt zijn.

Historisch ornament

Opmerkelijk is dat het ornament van de jongensschool behouden blijft, als historische toets aan het gebouw. “De nieuwe gevel zal letterlijk refereren naar de vroegere bestemming”, legt directeur projectontwikkeling Kaat Decock uit. “Daarnaast benadrukken we het dorpsgevoel en houden we een deel van het kerkplein aan het voormalige jeugdhuis vrij van bebouwing. Dat moet het ruimtegevoel vergroten.”

Ook schepen van Woonbeleid Rik Soens is tevreden met de plannen, die de Nieuwstraat in Desselgem grondig hertekenen. “Onze visie als stadsbestuur is dat kwalitatieve en duurzame projecten onze dorpssfeer moeten versterken. Het is ook mooi om te zien dat de vernieuwing van de dorpskern hier gebeurt met een mooie knipoog naar het verleden”, zegt schepen Soens, die de eerste spreekwoordelijke steen mocht afbreken. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier