Vernieuwd OC De Bampoele en Buurtsalon Krombeke officieel geopend
In de Andreas Verbrigghestraat in Krombeke werd zaterdagnamiddag het gerenoveerde ontmoetingscentrum De Bampoele plechtig opnieuw geopend. In het OC De Bampoele vind je voortaan ook het Buurtsalon, een unieke samenwerking tussen stadsdiensten en De Lovie vzw: een gezellige ontmoetingsplaats voor de mensen van Krombeke en daarbuiten.
In het OC De Bampoele vind je naast de vertrouwde zalen, het vernieuwde lokaal voor de Buitenschoolse Opvang en het nieuwe Buurtsalon Krombeke. Voor de verbouwingen, van ontwerp tot realisatie, tekende de technische dienst van de stad Poperinge.
Schepen van Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe (Samen) vertelt: “Het schepencollege wil dat de Poperingse dorpen levendige en aantrekkelijke woonkernen blijven. Voor de invulling van het Buurtsalon hebben we met de noden en de voorstellen van de inwoners zelf rekening gehouden en zo het gemeenschapsleven in Krombeke willen versterken. Na Roesbrugge en Watou, is dit het derde Buurtsalon in de stad. Typisch in Krombeke is dat het geen bakker, slager of kruidenierswinkel meer heeft. Daarom zijn wij een intensieve samenwerking aangegaan met De Lovie vzw, dat in het Buurtsalon een Dorpspunt opstart. Het hele project is mee mogelijk gemaakt door Europese Interregmiddelen, Vlaamse en West-Vlaamse steun.”
Warme, zorgzame buurten
Het Dorpspunt in Krombeke wordt uitgebaat door personen met een mentale beperking die ondersteund worden vanuit De Lovie vzw. Coördinator Jolien Mahieu van het Dorpspunt: “Met het Dorpspunt en Buurtsalon investeren wij mee in een warme en zorgzame buurt in Krombeke. Je kan er gewoon binnenlopen voor een kopje koffie, bij een spontane babbel. Wij bieden er ook basisvoedingsmiddelen (groenten en fruit, brood, pistolets en boterkoeken, vlees, diepvries, dranken) van lokale producenten te koop aan. Thuislevering (op fietsafstand) van de boodschappen is mogelijk. Ook zal je er een bakfiets, tandem en zelfs elektrische riksja kunnen lenen. Het Dorpspunt staat ten dienste van en werkt samen met het dorp. Het is een soort zorg op maat, waarmee we lokale mensen met elkaar willen verbinden.”
Schepen Loes Vandromme (CD&V): “Niets is mooier dan als lokaal mandataris visies uitwerken, nadenken met de burgers, plannen uitwerken en die dan finaal gerealiseerd zien. Ooit legde ik het zaadje van een project om na te denken over buurtgerichte zorg, met de nadruk op de oudere generatie. Hiervoor deden we een uitgebreide bevraging bij de bevolking: Wat is er nodig en wat zijn jullie wensen? Voor deze site kreeg de stad Poperinge 67.000 euro subsidies.”
“Een buurtsalon is een multifunctionele en centrale plaats in het dorp waar dienstverlening, ontmoeting en mobiliteitsvoorzieningen geconcentreerd worden op schaal van het dorp. In buurtsalons worden alle functies van buurtgerichte zorg geïntegreerd. De buurtsalons zijn een concrete actie in ons pleidooi voor meer basisvoorzieningen en nabijheidsdiensten als schakel tussen buurten, bewoners, en dienstverleners. Met de buurtsalons zet Poperinge net in op nabijheid. De buurtsalons zijn een randvoorwaarde binnen het buurtgerichte verhaal. Het zijn drempelverlagende, fysieke knooppunten in de buurt. Het lokaal dienstencentrum wordt geleid door centrumleidster Charlotte Devrekere”, aldus nog schepen Loes Vandromme.
Echt een pareltje
“Dankzij de samenwerking tussen het Dorpspunt en stadsdiensten zoals het Mobiele Dienstencentrum, de bib, dienst cultuur en dienst mobiliteit, worden heel wat diensten toegankelijker in het dorp. Tijdens de ruime openingsuren van het Buurtsalon en Dorpspunt, kan je er boeken ontlenen, de krant lezen, een spel spelen of een pc gebruiken. In het café kan je terecht voor koude en warme dranken en kleine snacks. Het Mobiele Dienstencentrum zorgt er voor een buurtgerichte werking. Het is de bedoeling om in samenwerking met De Lovie vzw, lokale verenigingen en Krombekenaars zelf allerlei vormende en recreatieve buurtactiviteiten op te zetten. Verenigingen kunnen het Buurtsalon huren voor vergaderingen of kleinschalige activiteiten. Het Buurtsalon draagt zo bij aan de leefbaarheid van het dorp”, zei de schepen nog.
Minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) mocht het geheel officieel openen. “Poperinge is zoals soms gezegd helemaal niet arm, maar juist erg rijk aan mensen met ideeën, die zorgen voor elkaar. Ik ben blij dat zowat heel Krombeke hier aanwezig is. Het is een teken dat de mensen er in geloven. Eenzaamheid is zowat de grootste pandemie van deze tijd. Hier kunnen de inwoners elkaar ontmoeten, en daar worden ze rijk van. Zo wilden van we Krombeke een leefbaar dorp maken. Nu is dit echt een pareltje!” (AH)
Het Buurtsalon is open op maandag, woensdag en donderdag van 8 tot 17.30 uur; op dinsdag van 8 tot 18.30 uur en op vrijdag van 8 tot 17 uur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier