Vermiste Koekelaarse landschildpad duikt na drie (!) jaar plots op in… Houtem: “Op zijn gemak ruim 30 kilometer gewandeld”

De Griekse landschildpad Baymax was drie jaar vermist, maar werd nu teruggevonden. Tot grote vreugde van eigenaar Doreen. © Foto's Doreen
Redactie KW

De Griekse landschildpad Baymax heeft er een onwaarschijnlijk avontuur opzitten. Drie jaar geleden verdween hij plots uit de tuin van het gezin van Doreen Peursum (34) uit het Koekelaarse dorp Bovekerke. Met man en macht werd een maand lang gezocht. “We hadden de hoop opgegeven om onze schildpad ooit nog levend terug te vinden, tot we plots nieuws kregen uit Houtem, een dorp hier ruim 30 kilometer verderop.”

Een schildpad was een dier dat al lang op de bucketlist stond van Doreen Peursum. Zes jaar geleden kon ze een Griekse landschildpad adopteren via SOS Reptiel. Het dier, dat gevonden werd in een illegaal transport, werd gechipt en met de nodige documenten ging Doreen huiswaarts.

Haar man en drie kinderen waren, net als zijzelf, meteen verzot op hun nieuwe huisdier. In de tuin hadden ze een stevige omheining geplaatst waar het dier elke ochtend genoot van zijn groene ontbijt. “We gaven de schildpad de naam Baymax, verwijzend naar het hoofdpersonage uit de film Big Hero 6. Een knuffeldier is het natuurlijk niet, maar het is fantastisch om naar te kijken”, vertelt Doreen.

Vermist

Op een ochtend in de zomer van 2021 was Baymax nergens te zien. Het gezin lanceerde een oproep via Facebook die veelvuldig werd gedeeld, ze gingen een maand lang overal op stap in de hoop de schildpad te vinden. Het was om moedeloos van te worden en uiteindelijk gaven ze de hoop op. Een nieuwe schildpad kwam er niet en het buitenverblijf werd afgebroken.

Drie jaar later keken ze in Houtem, een dorp bij Veurne, vreemd op toen daar plots een landschildpad over de weg liep. Zoals dat gaat, dropte iemand een foto in een Facebookgroep en dat werd opgemerkt door dorpsbewoner Diederik D’Hert. Die is een grote natuurliefhebber en kent wel wat van schildpadden. “Ik weet dat je speciale documenten nodig hebt om zo’n dier te houden. Het kon ook gechipt zijn. Uiteindelijk bleek dat het geval te zijn. Ik gaf het chipnummer door aan de bevoegde federale overheidsdienst die op zijn beurt de eigenaar contacteerde.”

Verrassend telefoontje

Terug naar Koekelare waar Doreen het meest verrassende telefoontje uit haar leven kreeg. “Is dit het chipnummer van jouw vermiste schildpad”, vroeg de stem aan de andere kant van de lijn. “Ik viel bijna van mijn stoel, want het nummer klopte inderdaad. Hoe kan onze schildpad in zijn eentje in drie jaar tijd meer dan dertig kilometer hebben gestapt zonder ook maar één schrammetje? Blijkbaar had niemand de schildpad zien lopen of er melding van gemaakt. Hij is ook niet aangereden geweest en vond blijkbaar voldoende eten en drinken onderweg om in leven te blijven. Het is ons een raadsel waar Baymax de voorbije drie jaar heeft gezeten, maar we zijn vooral opgelucht dat hij in goede handen is. We bouwden opnieuw een mooi buitenverblijf met een serre en een stevige omheining van zestig centimeter hoog. De aardbei waar hij destijds zo op verzot was, smaakt hem nog steeds, maar de komkommer laat hij voorlopig links liggen. Hij zal nog even moeten bekomen, net zoals wij (lacht).”

Oproep

Doreen wil graag nog iets kwijt: “Als iemand een dier vindt, houd het dan zeker niet zelf. Ga eerst na of het gechipt is, zodat het opnieuw naar de rechtmatige eigenaar kan. Anderzijds wil ik met mijn verhaal ook mensen steunen die een dier hebben dat vermist is. Geef de moed zeker niet op.”

Diederik is blij dat de landschildpad zijn thuis heeft gevonden. “Het kan best zijn dat hij helemaal alleen die afstand heeft overbrugd. Geef een schildpad tijd en wat geluk en hij kan dat. Ik heb enkel mijn plicht gedaan. Mocht ik zelf een dier kwijt zijn, zou ik ook blij zijn als de vinder het meldt.”

Voor Doreen is Diederik alvast haar grote held. (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier