Kater Guus beleefde op zijn oude dag het avontuur van zijn leven

De brandweer gebruikte luchtkussen om de kat te bevrijden.© TP
De brandweer gebruikte luchtkussen om de kat te bevrijden.© TP
Redactie KW

De kater van gepensioneerde bibliotheekassistent Quirin Pinte (65) is zo’n twintig jaar oud en ontsnapte zondagochtend voor het eerst. Het opgeschrikte dier vluchtte in de wielkast van een wagen, waar het vast kwam te zitten met zijn kop. Na verschillende bevrijdingspogingen en een ernstige beet moest zelfs de brandweer ter plaatse komen.

Nooit eerder zette Guus een poot uit de ouderlijke woning van Quirin Pinte (65) aan de Arsenaalstraat in Ieper. Afgelopen zondag kwam het beestje plots op straat terecht. Opgeschrikt door het verkeer in de binnenstad schuilde hij wat verderop in de wielkast van de wagen van Bart Deprez.

“Ik had mijn wagen net buitengezet om hem te stofzuigen”, vertelt Bart. “Op het moment dat ik uitstapte, zag ik die kat in mijn wielkast vluchten. Mijn vrouw en ik hebben anderhalf uur geprobeerd om hem eruit te krijgen, maar het lukte niet. Mijn vrouw kreeg zelfs een serieuze beet in haar hand en moest antibiotica nemen. Het beestje moet enorm geschrokken zijn.”

Bart belde Brandweer Westhoek om de kat van onder zijn wagen te bevrijden. “De brandweermannen hebben toch een tijdje werk gehad. Ze moesten mijn wagen optillen met luchtkussens zodat ze het dier, dat vast zat met de kop, konden bevrijden.”

Enige huisdier

Bart wist niet dat de kat – die geen chip had – toebehoorde aan buurtbewoner Quirin, dus bracht de brandweer hem naar het asiel. “Wij waren heel ongerust over onze vermiste huisgenoot”, zegt Quirin, die in zijn woning zorgt voor zijn vriend José Thorré (68). “Ik heb kater Guus toch al zo’n twintig jaar. Hij bleef heel zijn leven lang in ons huis, maar die zondag moet hij op de stoep beland zijn doordat de voordeur niet goed in het slot zat en openwaaide. Dat is mijn veronderstelling, want ik zag het niet gebeuren. Toen ik Guus niet meteen vond, heb ik heel mijn huis doorzocht en geregeld buiten gekeken. Ik zag dat de brandweer verderop met iets bezig was, maar besefte nooit dat die interventie mogelijk met Guus te maken had.”

Quirin Pinte en José Thorré zijn blij dat Guus opnieuw thuis is© TP
Quirin Pinte en José Thorré zijn blij dat Guus opnieuw thuis is© TP

Na een oproep op Facebook werd de link gelegd en Quirin mocht zijn kater maandagnamiddag ophalen in het asiel. “Hij ziet er nog goed uit voor zijn leeftijd, klonk het daar. Guus begon meteen te miauwen toen hij me zag. Ik heb al katten van toen ik nog maar een kind was. Nooit eerder werd een van mijn katten zo oud als Guus. Hij is het enige huisdier dat ik nog heb”, vertelt Quirin. “De schrik zit er nog altijd in na zijn avontuur, maar hij heeft geen verwondingen opgelopen. We zijn blij dat we hem terug hebben en danken iedereen voor de hulp.” (Thijs Pattyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier