Verloederd stadsdeel maakt plaats voor residentie Glasgow in Oostende

De residentie behoudt de naam van het iconische hotel Glasgow. (foto EFO)
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

In april starten de afbraakwerken van panden in de Langestraat/Kapucijnenstraat. Op die plaats verrijst residentie Glasgow, een verwijzing naar het vroegere hotel waarvan de gevel bewaard wordt. Al 40 procent van de flats zijn verkocht. “De nabijheid van strand en alle faciliteiten van het centrum zijn een troef”, zegt Adriaan De Beus.

De hoek Langestraat/Kapucijnenstraat bestaat uit verschillende panden. Er is het hoekpand van de bekende kroeg Cosy Corner, die al enige tijd gesloten was. “Het aanpalende Hotel Glasgow en een aantal panden in de Kapucijnenstraat waren van de eigenaar van Tati’s Jazz Club en kwamen in handen van een Brusselse familie. Zo startte het idee om op die plaats een nieuwbouw te realiseren. Later is daar Cosy Corner bijgekomen”, herinnert Adriaan De Beus van Immo De Beus zich. “We wilden ook een binnentuin aanleggen en zo werden met Neutralia gesprekken aangeknoopt. Dat voormalige vakantiecentrum loopt door van de Langestraat tot de Kapucijnenstraat en zorgt ervoor dat er nu op 1.200 vierkante meter een mooi project kan gerealiseerd worden.”

Groot project

Op de site start in april de afbraak en die zal nog voor het bouwverlof klaar zijn. Er komen 36 woonentiteiten met één, twee of drie slaapkamers met allemaal een eigen warmtepomp. Op het dak komen zonnepanelen. Er komen verder twee winkelpanden en 19 ondergrondse garageboxen. “Bergingen zijn doorgaans zeer klein, maar werden hier ruim opgevat en bevinden zich op het gelijkvloers. Het geheel wordt een harmonieus samenspel tussen oud en nieuw. Hotel Glasgow was destijds een begrip en dus wordt de naam behouden. Ook de gevel, die beschermd is, wordt gerestaureerd. Na afbraak blijft die rechtstaan en daarachter verschijnt de nieuwbouw”, duidt Adriaan.

Binnentuin en fietsen

Zo zou residentie Glasgow eruit moeten zien. (gf)
Zo zou residentie Glasgow eruit moeten zien. (gf)

Er is gedacht aan een autoluw centrum met een stalling voor 80 fietsen. In het ontwerp valt op dat er een tuin is aan de binnenzijde. “Deze groene long zal toegankelijk zijn voor alle bewoners. De bereikbaarheid via het station, de nabijheid van het strand en alle faciliteiten van winkels en horeca in het centrum, zorgen ervoor dat er heel wat belangstelling is. Al 40 procent van de flats is verkocht aan Oostendenaars en mensen uit het binnenland om er te komen wonen of als investering”, luidt het. Flats kosten 235.000 euro (één slaapkamer) of 280.000 euro (twee slaapkamers). Christiaens Projects uit Brugge realiseert de bouw, die zal klaar zijn in 2026.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier