Verkrot Chinees restaurant in Zeebrugge wordt gesloopt

De sloop van het Zeebrugs pand is ingezet, ondere het goedkeurend oog van burgemeester Dirk De fauw.
Stefan Vankerkhoven

Het vervallen pand op de hoek van de Baron de Maerelaan en de Kustlaan in Zeebrugge, voorheen een Chinees restaurant, wordt op bevel van burgemeester Dirk De fauw gesloopt vanwege instortingsgevaar.

“Sinds de sluiting van het restaurant verslechterde de toestand van het gebouw, wat leidde tot een ernstig veiligheidsrisico voor voorbijgangers en wie het pand betreedt”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “In 2022 werd het gebouw tijdelijk verstevigd, maar dit bleek onvoldoende om de veiligheid te garanderen. Daarom gaf ik het bevel om het pand te slopen.”

Voor schoolvakantie

De werkzaamheden lopen nog tot eind deze maand. “Voor de schoolvakantie zal alles afgerond zijn”, belooft de burgemeester.

Een brandje, een overkokend potje van vier krakers in het voormalig Chinees restaurant, riep al vorige zomer vragen op over dit bouwvallig pand, waarvan de gevel al een tijdje gestut moet worden. Tot voor kort was de afbraak van dit Zeebrugs ‘stadskanker’ evenwel verboden.

Beschermd inventarispand

Dit ‘beeldbepalend’ hoekpand werd in 1927 gebouwd naar een ontwerp van de Heiste architect Robert Neirynck. Omdat de vrij opvallende oranje baksteen met wit beschilderde accenten in een art deco-stijl gebouwd werd en de gevel voorzien is van erkers, versneden consoles, doorgetrokken penanten en een gestileerde vaasbekroning, prijkt het pand als ‘inventarispand’ op de lijst van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

In het paasweekend vaardigde Dirk De fauw al een burgemeestersbevel uit, nadat politie en brandweer een negatief rapport over de veiligheid opstelden. De burgemeester zag zich verplicht de eigenaar het fiat te geven voor de sloop van het pand. De afbraak zou voor eind mei gebeuren, maar is nu pas aangevat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier