Verjaardagsuitzending van radio Saturnus in Maldegem wordt jaartje uitgesteld

© Foto LV
Redactie KW

Omdat ze de 40ste verjaardag van de start van hun (opgedoekte) vrije Radio Saturnus niet onopgemerkt wilden laten voorbijgaan, planden drie oud dj’s van die radio in juni een verjaardagsweekend waarin de radio nog eens drie dagen in de ether zou zijn. Door de coronacrisis kan dit weekend voorlopig niet plaatsvinden. Omdat de viering in juni moet gebeuren, wordt het verjaardagweekend naar juni 2021 verschoven.

Toen de vrije radio’s nog in de illegaliteit vertoefden, was Radio Saturnus die vanuit Maldegem uitzond een van de betere vrije radio’ s uit de regio. Door hun uitgebreid programma-aanbod bereikten de dj’s een ruim publiek.

De apparatuur werd een paar keer in beslag genomen, er werd eens ingebroken in de studio en ook de donder hield eens lelijk huis bij de zender, maar telkens kwam Radio Saturnus terug. Het was pas toen de vrije radio’s legaal werden dat de opgelegde voorwaarden zo moeilijk en duur werden dat veel van die radiostations waaronder ook Saturnus, afhaakten.

22 juni 1980 was de datum waarop wij voor het eerst een live-uitzending hadden. Samen met de oud dj’s en vrienden Tom Van Katwijk en John Westland maakte ik plannen om die verjaardag op een speciale manier te vieren”, schetst Rudy van Hilversum, alias Rudy Van Daele, ex-sportmedewerker van Radio Saturnus.

“Alle oud-medewerkers van Saturnus waren onmiddellijk bereid om mee te werken. De gemeente stelde ons voor ons verjaardagsweekend een lokaal in het gemeentehuis ter beschikking om uit te zenden. Op de toren van het gemeentehuis mochten we tijdelijk een antenne plaatsen. Ook VHMC was bereid om aan ons weekend mee te werken. De radio-uitzendingen vanuit het gemeentehuis en de Radio Saturnus drive-inshow op de markt met muziek uit jaren 80 en 90 zouden de blikvangers van het verjaardagweekend worden.”

Draaiboek was klaar

De afgelopen maanden waren de oud-dj’s in hun archieven gedoken om hun weekend te stofferen. Het draaiboek voor zowel de promotie en het programma voor het weekend waren klaar toen ook bij ons de coronacrisis uitbrak.

“Van zodra beslist werd dat alle evenementen werden verboden en het een lockdown van lange duur zou worden, hebben wij onze voorbereidingen stopgezet. Omdat wij de verjaardag in juni willen vieren hebben wij meteen ook besloten om ons verjaardagsweekend naar juni van volgend jaar te verplaatsen. Wij hadden al een zendvergunning voor ons weekend en hebben die meteen opgezegd. Wij kregen de verzekering dar wij volgend jaar opnieuw op een zendvergunning mogen rekenen”, gaf Rudy nog mee. Dat Radio Saturnus in Maldegem nog niet vergeten is bewezen de vele positieve reacties die de drie initiatiefnemers van het verjaardagweekend al hebben gekregen. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier