“Zusters die het beste nastreven”: Soroptimisten Veurne-Westhoek vieren vijftigste verjaardag

De leden van SIB Veurne-Westhoek met zittend van links naar rechts voorzitter Nicole Florizoone, oprichtster Tania Haan en medevoorzitter Lieve Van De Voorde. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op 27 april 1974 werd de serviceclub SIB Veurne-Westhoek boven de doopvont gehouden en kreeg ze als zeventiende club in België het officiële erkenningscharter. Dit jaar viert de Soroptimistenclub Veurne-Westhoek dus haar vijftigste verjaardag.

Op het jubileumfeest werden een aantal stichtende leden in de bloemetjes gezet, waaronder Tania Haan, Else Loones, Mariette Serverius en Germaine Engelen. Ook Chantal Florizoone, Consul A.H. van de Centraal Afrikaanse Republiek en de dochter van wijlen Denise Florizoone-Tricot, was aanwezig. Traditioneel volgde de sfeervolle kaarsenceremonie die de verbondenheid symboliseert.

Sinds 1921

Soroptimist International werd opgericht in 1921 in de Verenigde Staten. Deze serviceclub was uitsluitend toegankelijk voor vrouwen, met als voornaamste streefdoel dat de dames zich inzetten voor de mensenrechten, om het lot van vrouwen en kinderen te verbeteren. Ze investeren in opleiding van vrouwen, gezondheidszorg, milieu en onderwijs. De naam is afgeleid uit het Latijnse sorores ad optimum en betekent zusters die het beste nastreven. Anno 2024 zijn er wereldwijd 3.000 clubs en 90.000 leden, verspreid over 122 landen. In België werd de eerste club gesticht in Antwerpen, in 1930. Momenteel zijn er 56 clubs en zo’n 1.600 leden, die telkens worden voorgedragen door een meter. Deze niet-gouvernementele organisatie heeft een vertegenwoordiging in diverse organen van de Verenigde Naties en in de Raad van Europa. De Belgische Unie heeft ook een vertegenwoordiging bij de Vrouwenraad met als Vlaamse vertegenwoordiger Nele Vandendriessche van SIB Veurne-Westhoek.

“Helaas zien we dat de klok vandaag in veel landen wordt teruggedraaid”

Educatie, empowerment en kansen en mogelijkheden creëren: dat zijn de leidende principes van de Soroptimisten. Hun doelstellingen zijn gebaseerd op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Ook de dames van Veurne-Westhoek streven deze doelen na. Ze zetten zich in om de toegang tot onderwijs voor meisjes en vrouwen te vergroten, om duurzame mogelijkheden voor economische zelfstandigheden van vrouwen te verbeteren, ze voeren preventief en actief campagne om geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit te helpen, en ze ijveren voor voedselzekerheid en toegang tot goede gezondheidszorg. Ze willen vrouwen betrekken bij duurzame ontwikkeling en het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering.

Vele projecten

Elk jaar is er een gezamenlijke vergadering met de andere clubs en wordt een gedeeld project gesteund. Bie Loones, secretaris SIB Veurne-Westhoek somt moeiteloos een aantal projecten op: “Elk jaar voeren we onze internationale Orange Campagne met onze strijd tegen familiaal en partnergeweld. We krijgen dan de medewerking van gemeenten en politie om banners uit te hangen, de bibliotheken stallen boeken uit over de problematiek en vele scholen bespreken het thema. Dit jaar hebben we ook het project Lege Brooddozen gesteund. Vorig jaar steunden we de organisatie ArmenTeKort en het fonds van Soroptimist International voor de aardbeving in Syrië en Turkije.”

Een beeld van 27 april 1974 met oprichtster Tania Haan.
Een beeld van 27 april 1974 met oprichtster Tania Haan. © repro MVO

“Ons 25-jarig bestaan vierden we in 1999 in de Meli-salons in Adinkerke, ons 50-jarig jubileum vieren we in Salons Driekoningen in Beauvoorde”, gaat Bie verder. “Door de intrede van het internet zo’n 25 jaar geleden veranderde er veel in de manier van werken. De contacten werden directer en we zien beter wat er gaande is in de wereld. De communicatie en (inter)nationale samenwerking is enorm gegroeid. De afgelopen 25 jaar hebben we fondsen ingezameld via onder meer een Libanese of Afrikaanse avond, filmavonden, poëzienamiddagen, optredens door diverse koren, een pianorecital, verkoop van paaseitjes of geurkaarsen, enzovoort. Maar vooral onze Fashion Attack, waarbij onze eigen leden op de catwalk stonden, liet ons toe om vele (inter)nationale projecten te steunen: diverse onderwijsprojecten, het bouwen van waterputten in Afrika, Foodstep Afrika, tablets en fietsen voor scholen, TeJo (een vzw die zich inzet voor jongeren, red.), financiële hulp voor vluchthuizen, hulp voor daklozen, … We hebben bedden en matrassen opgestuurd naar een kinderkliniek in Syrië, directe hulp geboden aan Koerdische vluchtelingen, … Telkens met bijzondere aandacht voor de noden van kinderen en vrouwen. Zo ook onze financiële steun voor het oprichten van een dormitory voor studenten met medewerking van de Koning Boudewijn Stichting. Dit initiatief van Moeders voor Vrede helpt jonge Afghaanse vrouwen die hogere studies willen starten. In De Panne hebben we een praatgroep opgericht waarbij we in het Nederlands converseerden met anderstalige vrouwen. Later hebben verschillende gemeentes dit overgenomen in de vorm van praatcafés met sponsoring van Vlaanderen. Helaas zien we hoe vandaag de klok in vele landen teruggedraaid wordt. Kinder- en vrouwenrechten, mensenrechten in het algemeen, worden vergeten. Bij autoritaire regimes duurt het niet lang voor de door vrouwen verworven rechten weer worden afgenomen.”

SIB Veurne-Westhoek verwelkomt elke vrouw die zich wil inzetten voor hun doelstellingen. Info: www.soroptimist.be of via veurne-westhoek@soroptimist.be.