“Zelfs Eddy Merckx en Kamagurka hebben nog bij ons gevoetbald”: Strandleeuwen voetballen al 75 jaar op strand van Mariakerke

Danny (rechts) is op zijn 71ste nog keeper bij de Strandleeuwen. © ZB
Redactie KW

De Oostendse voetbalclub en vriendengroep Strandleeuwen viert dit jaar haar 75ste verjaardag. De club werd opgericht in 1946 en dankt haar bestaan aan de sportieve locals die graag bewoners verenigen door samen een balletje te trappen. Voetballen doen ze niet op een veld, maar wel op het strand van Mariakerke. “West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Gent. Onze leden kwamen van overal”, vertellen Strandleeuwen Danny (71) en Bruno (60).

Het waren de broers Alfons en Roger Zeebroek die samen met hun vriend Roger Demarest iedere zondagochtend naar Mariakerke, nabij de Northlaan, trokken om wat te voetballen op het strand. Zoals dat gaat, had het trio geregeld wat bekijks van verschillende wandelaars en bewoners. Steeds meer mannen werden uitgenodigd om mee te voetballen. De groep groeide en groeide tot er echte voetbalpartijen georganiseerd werden op het strand, toen nog blootsvoets. De voetbalploeg kreeg een reputatie en trok zelfs de interesse van enkele professionele voetballers. Het kwam zelfs zo ver dat de spelers van White Star Oudenburg officieel bij hun ploeg afhaakten en zich definitief aansloten bij de Strandleeuwen.

Fiets

“Je moet weten dat de club al bestaat van na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens corona hebben onze activiteiten wel een beetje stilgelegen. Nu pikken we de draad opnieuw op”, steekt voorzitter Bruno Verhamme (60) van wal. Hij is al een 40-tal jaar lid en ondertussen ook al meer dan tien jaar voorzitter. “Het opmerkelijke aan onze club is dat we niet kunnen voetballen als het hoogwater is. Met harde rukwinden hebben we al eens een fiets op het strand gelegd, zodat we achter de bal konden rijden. (lacht) We zijn onderworpen aan de natuur, maar dat maakt ons juist uniek.”

De Strandleeuwen in een ver verleden.
De Strandleeuwen in een ver verleden. © repro ZB

Jaar na jaar groeiden de Strandleeuwen, zeker ook omdat de leden steeds vaker hun broers of vaders meenamen naar het strand. “We waren op een bepaald moment met zo’n grote groep dat we het veld moesten verdelen en twee aparte ploegen moesten maken. Vroeger, na de Tweede Wereldoorlog, speelden ook de broers Zeebroek mee. Met zeven waren ze. Die familie was echt een ras apart. Later is ook Luc Zeebroek, beter bekend als Kamagurka, af en toe een balletje komen trappen. We hebben veel speciallekes gehad die voor de Strandleeuwen gespeeld hebben. Na hun voetbalcarrière kwamen veel voetballers uitbollen bij ons. Denk aan René Vanhaecke, Freddy Ingelbrecht en vele anderen. Onze meest bekende gastspeler ooit was Eddy Merckx”, glundert Bruno.

“We hopen onze ploeg nieuw leven in te blazen” – voorzitter Bruno Verhamme

Met geïmproviseerde goals, uniformen en een mengelmoes van familieleden, kon het er wel al eens hard aan toe gaan. Men schrok niet terug van een zogenaamd vechtpartijtje op het strand. “Men beschreef ons wel eens als een bende gefrustreerde mannen die zich gingen uitleven op het strand. Ik zei dan: Ja, wat wil je dat ik zeg? Het klopt! We wisten ook dat het geen goed idee was om vader en zoon in dezelfde ploeg te zetten. Daar kwam ongetwijfeld ruzie van”, lacht Danny. Hijzelf speelt al jaren bij de Strandleeuwen.

Iedereen gelijk

“Of we nu een timmerman of een dokter waren, bij de Strandleeuwen was iedereen gelijk. Dat is altijd het schone geweest aan de ploeg. We waren vrienden onder elkaar die ons kwamen uitleven en het niet al te veel over ons werk daarbuiten hadden. Er heeft altijd een heel vriendschappelijke sfeer gehangen bij ons. Er hebben ook nog drie vrouwen bij ons gespeeld. Dat waren echt stoere dames. Vrouwen zijn dan ook welkom in onze club.”

Van heinde en verre kwamen ze om te sjotten op het strand. “West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen: onze leden kwamen van overal. Ook vandaag speelt er een man bij ons die uit Gent komt. Tot aan de coronaperiode kenden we een glorieuze tijd. Jammer genoeg hebben we ook afscheid moeten nemen van enkele mensen, maar we maken ook kennis met de nieuwe generatie voetballers in Oostende. Nu hopen we onze ploeg nieuw leven in te blazen.”

“Of we nu een timmerman of een dokter waren, bij de Strandleeuwen was iedereen gelijk”

Al bijna een leven lang is Danny Maeckleberghe (71) lid van voetbalclub de Strandleeuwen. Al 45 jaar komt hij elke zondag voetballen op het strand. “Ik ben door mijn ouderdom gepromoveerd naar de goal”, lacht Danny. We ontmoeten elkaar op een zeer zonnige zomerdag op het strand van Mariakerke. Speciaal voor ons gesprek heeft hij een dik fotoboek bij zich dat hij maar al te graag aan ons toont. “Zelfs mijn vader heeft nog voor de Strandleeuwen gespeeld”, zegt hij en wijst een zwart-witfoto aan. “Tot enkele jaren geleden voetbalde ik als middenveldspeler, maar dat zou me op 71-jarige leeftijd niet meer lukken. Ik amuseer me nu nog enkel week even hard als keeper. Zo heb ik trouwens mijn vriend Jozef Jef Van Coile opgevolgd. Hij is bijna 100 jaar geworden. Ondertussen is hij jammer genoeg overleden.”

Northlaan

“We zijn een heel toffe bende. Iedereen is welkom. Graag laten we de groep groeien zodat we opnieuw wedstrijden kunnen organiseren op het strand”, vertelt voorzitter Bruno Verhamme. “Vroeger betaalde men 200 frank om mee te spelen. Nu is deelnemen helemaal gratis.” De Strandleeuwen hopen nog heel wat spelers te mogen verwelkomen en nodigen iedereen dan ook uit voor een partijtje voetbal op het strand, elke zondagvoormiddag op het strand van Mariakerke aan de Northlaan. (Zana Bulteel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier