Zanggroep ‘t Zinkt houdt meezingfeest in uitverkochte theaterzaal: “Zingen werkt therapeutisch”

De leden van Zanggroep ‘t Zinkt uit Lauwe staan op zaterdag 14 oktober op het podium van de theaterzaal van CC De Steiger. Hun meezingfeest The Voice of ‘t Zinkt is al weken op voorhand uitverkocht. “We droomden vooraf van een volle zaal, maar we hadden niet gedacht dat de kaarten zo snel de deur zouden uitvliegen”, zeggen Pascal Devriesere (65) en Martine Vanden Broucke (64).

Het concept van zangroep ‘t Zinkt is vrij simpel maar wel bijzonder aanstekelijk: leg wat plaatjes op en zing die met een groep enthousiaste mensen uit volle borst mee. “Een eenvoudig idee dat sinds 2016 uitgegroeid is tot iets groots. Oorspronkelijk was het plan om met een achttal mensen te zingen. Intussen tellen we al 63 leden en moesten we zelfs een tijdlang een ledenstop inlassen”, zegt voorzitter Pascal Devriesere.

Begrip in de streek

“Stilaan zijn we een begrip geworden in de streek. De Okra’s, Neos-sen en Femma’s weten ons probleemloos te vinden. Maar we trachten het aantal optredens te beperken, want zingen is voor ons een hobby en geen broodwinning. Toch zitten we dit jaar al aan een 20-tal optredens”, gaat Patrick verder.

Repeteren doen de Zinkers elke dinsdagavond in Het Applauws onder leiding van dirigent Viviane Forest. De leden komen niet alleen uit Groot-Menen, maar ook uit omliggende gemeenten. De Lauwse vereniging bestempelt zichzelf als een zanggroep, en niet als een koor. “Zoiets klinkt veel te plechtig en is te strikt. We zijn eenvoudige mensen die niet perfect zingen. Hier mogen we gewoon onszelf zijn. De lat ligt niet hoog: we zinken wel eens onder de toon met een valse noot. Maar we zingen gráág, en samen klinkt het toch goed”, weet Martine Vanden Broucke.

Socio-cultureel

“Zingen werkt ook therapeutisch. Iedereen komt hier binnen met zijn rugzakje. Tijdens het zingen kunnen onze Zinkers even alle zorgen en stress van de voorbije week vergeten. Ik zie het vandaag niet zitten om te zingen, mochten we al meer dan eens horen bij aanvang van de repetitie, om dan na afloop dezelfde persoon opgelucht te horen zeggen blij dat ik geweest ben.” Een dokter in de buurt stuurt zelfs patiënten naar ons door”, vult Pascal aan.

Eigenlijk zijn we een socio-cultureel project. Maar we zijn vooral één grote familie, waar veel nieuwe vriendschappen ontstaan”, lacht Pascal.

“Vooraf hadden we nooit durven denken dat er voor zoiets laagdrempeligs een publiek zou zijn. Overal waar we zingen, zijn de mensen content en gaan ze uit de bol. Wijzelf amuseren ons tijdens het zingen, het publiek ziet ons enthousiasme en amuseert zich vervolgens ook. Soms lijkt het wel een droom”, zegt Martine.

“In rusthuizen brengen we met een aangepast repertoire echt wel iets teweeg. Dementerende mensen, die geen woord meer zeggen, beginnen plots mee te zingen. En bejaarden die de gewoonte hebben om al na een uurtje activiteit naar hun kamers terug te keren, blijven zitten tot het einde van ons optreden”, aldus Pascal en Martine.

Bewerkingen

The Voice of ‘t Zinkt belooft op zaterdag 14 oktober in CC De Steiger een onvergetelijk zangfeest te worden. Op de playlist staan liedjes van Abba, Coldplay, Pommelien Thijs, Willy Sommers, De Romeo’s,… “ We zullen met 57 mensen op het podium staan. We brengen ook enkele verrassende bewerkingen van nummers. De presentatie is in handen van Carlo Coolsaet en Rudi Vanmechelen”, vertellen Pascal en Martine.

De theaterzaal met 484 plaatsen is al weken op voorhand uitverkocht. “Stilletjes droomden we ervan om de zaal vol te krijgen. Welnu, dat is ons probleemloos gelukt.

De toeschouwers krijgen allemaal een meezingboekje. Ze moeten enkel nog hun beste stembanden en hun polonaiseschoenen meebrengen.”

Extra mannenstemmen

Na het zangfeest in CC De Steiger zal zanggroep ‘t Zinkt werk maken van een nieuw repertoire en beginnen ook de repetities voor de kerstperiode. “Het is meteen ook een uitgelezen moment om nieuwe leden te verwelkomen. We hebben vooral nood aan dertigers en veertigers, en aan extra mannenstemmen”, besluiten Pascal en Martine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier