Wiegwijs huldigt vrijwilligers tijdens viering 25-jarig bestaan

(foto CLY)
Redactie KW

Oostrozebeke beschikt over een schitterende werking Wiegwijs, het vroegere Kind en Preventie, die volledig is gestoeld op de hulp van vrijwilligers. Die werden allemaal nadrukkelijk bedankt tijdens de viering van de 25ste verjaardag.

Voorzitster Ivette Viaene: “Voor het ontstaan van de vzw Kind en Preventie moeten we terug naar eind 1998, toen provinciaal verantwoordelijke Lieve De Zutte contact opnam met toenmalig KAV-voorzitster Christiane Vierstraete, om een afdeling op te starten in Oostrozebeke. Christiane zocht dames uit de KAV en CM om als vrijwilliger mee te werken. Begin 1999 bestond de groep uit dertien vrijwilligers. In 2004 konden de raadplegingen niet meer plaatsvinden in het CM-gebouw. De gemeente kocht de gebouwen van de firma Waelkens, en in een van de lokalen werden twee consultatieruimtes ingericht, voor de dokter en de verpleegkundige. In 2020 was er een reorganisatie bij de vzw en werd Kind en Preventie omgedoopt tot Wiegwijs.”

De huidige ploeg telt negentien vrijwilligers. Hun taak bestaat uit het onthaal van de ouders met hun kindje, dat gewogen en gemeten wordt. Daarna kunnen ze terecht bij de dokter en de verpleegkundige, voor de vaccinaties en informatie voor verzorging en gezondheid van het kindje.

Vorig jaar waren er 92 zittingen en kwamen er gemiddeld twaalf tot twintig kindjes per zitting. Elk kwartaal komen de vrijwilligers samen om een beurtrol af te spreken en praktische informatie door te geven. In Oostrozebeke komt de bibliothecaris elke maand langs met een aantal peuterboekjes voor de kindjes en de ouders.

25 jaar engagement

Op de viering werden enkele vrijwilligers in de bloemetjes gezet voor 25 jaar engagement: Nadine Dejonckheere, Gertje Mareel, Annie Verbrugghe en Ivette Viaene. Ivette Viaene leidt de vergaderingen, Lydie Holvoet verzorgt de planning en de contacten met de vrijwilligers, Annie Verbrugghe is financieel verantwoordelijke, en Nadine Dejonckheere is contactpersoon met Wiegwijs. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier