“Wie een fiets schenkt, is een jaar lang gratis lid”: veilig verhuur dankzij ‘De Fietsbieb’

De Fietsbieb Menen met v.l.n.r. : Joan Vander Beken, Paul Vandevelde, James Vynck, Johan Druart, Jacques Simpelaere, Ivan Vanhuysse, Frans Vander Beken en Berenice Bogaert. © Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe Medewerker KW

Fietsen is gezond, zoveel is duidelijk. Maar een fiets aanschaffen, heeft zijn prijs. Gelukkig ‘fietst’ uitleensysteem ‘De Fietsbieb’ in Menen in de bres voor al wie zich geen eigen fiets kan veroorloven met mooie, veilige tweewielers voor jong en oud.

“Voor jong en oud is slechts van toepassing op twee Fietsbieb- uitleenpunten, namelijk in Oostende en Menen. In alle andere Fietsbiebs kan je alleen kinderfietsen lenen. Wij doen beiden en dit project draagt de naam Free Wielie”, zegt initiatiefnemer Joan Vander Beken.

Al vijf jaar

De Fietsbieb is een project van beweging.net en draait vooral op de inzet van de vele vrijwilligers en de welgekomen giften van steunende instanties. “Fietsbieb Menen bestaat intussen al meer dan vijf jaar. Wij werken hier met een 20-tal vrijwilligers, bestaande uit een technisch team, administratie en een onthaalploeg. Onze technici zijn hier elke dinsdag- en donderdagvoormiddag aanwezig om elke fiets te herstellen en te voorzien van ons eigen label. Het is ook heel belangrijk dat de fiets veilig de weg op mag. Elke kinderfiets en/of volwassenenfiets die wij uitlenen, is klaar voor gebruik. Hij is wettelijk en kwalitatief in orde gezet door onze medewerkers. Onze mensen hebben ook allemaal een ‘fietsherstel’- opleiding gevolgd”, vertelt Joan.

Fietsen welkom

Wie een ongebruikte fiets staan heeft, is steeds welkom bij De Fietsbieb. “Breng ze maar binnen, met veel plezier. Elke fiets die we nog kunnen herstellen onder de kostprijs van 50 euro is meer dan welkom en krijgt een plaatsje in onze uitleenstal”, lacht Joan.

“Je mag de geleende fiets steeds komen inwisselen voor een ander exemplaar”

Men krijgt telkens op de derde zaterdag van de maand, tussen 9 uur en 11.45 uur de kans om een fiets te komen lenen of omwisselen. “Met een abonnement van slechts 20 euro per jaar en een waarborg van 20 euro mag je een jaar lang een kinderfiets of volwassenenfiets gebruiken. Tijdens dat jaar mag je die fiets bovendien inruilen voor een groter exemplaar of voor een ander model uit ons aanbod”, aldus Joan.

Ook voor scholen

Fietsbieb Menen herbergt een 300-tal fietsen en daarvan zijn er steeds meer dan 250 exemplaren in omloop. “Iedereen kan er mee gebaat zijn om hier een fiets te huren. Om budgettaire redenen, om recyclage te steunen, uit milieubewustzijn,… We lenen ook fietsen uit aan scholen opdat leerlingen zonder fiets hun examens zouden kunnen afleggen”, zegt Joan. Tijdens de periode dat je een fiets van de Fietsbieb gebruikt, sta je als gebruiker wel in voor het onderhoud van de fiets en het herstellen van schade. “Herstellingskosten die niet te wijten zijn aan normale slijtage, maar het gevolg zijn van onachtzaam gebruik, vandalisme of diefstal van onderdelen, zijn ten laste van de lener”, weet Joan.

Bij De Fietsbieb loopt ook nog een leuke actie. “Wie zelf een degelijke kinderfiets in goede staat schenkt aan de Fietsbieb krijgt in ruil onmiddellijk een jaar gratis lidmaatschap of heeft recht op een waardebon om later op te nemen of aan iemand anders te schenken”, zegt Joan.

Verlieswaarde

De fietsen zij echter niet verzekerd tegen diefstal. “Bij diefstal of verlies van de fiets doe je binnen de twee werkdagen aangifte bij de lokale politie en bij de Fietsbieb. Wordt de fiets binnen de zes maanden na de aangiftedatum niet teruggevonden, dan wordt de verlieswaarde van de fiets aan jou als ontlener aangerekend. Voor een kinderfiets wordt 50 euro aangerekend”, zegt Joan.

De toekomst van De Fietsbieb loopt in ieder geval gesmeerd. “Met een mooie 300 tal fietsen op onze teller komen we er nog steeds tekort. Ik bedankt alvast al onze sponsors, zoals de Cera Bank voor hun grote steun en uiteraard onze vele vrijwilligers en medewerkers die iedere week terug met een brede glimlach de handen uit de mouwen stropen om dit initiatief straf draaiend te houden”, besluit Joan.

Meer info: Open elke derde zaterdag van de maand. Kelder van ELG Piramide, achterkant van het voormalig belastinggebouw. Grote Markt 10 Menen (ingang via Poststraat) Info: www.facebook.com/fietsbiebmenen

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier