VVDH kringgroep Groeninghe Waregem en Sporthonden: “We zijn geen gewone hondenschool”

De Duitse Herdersclub Waregem hecht veel belang aan een goeie relatie tussen hond en baasje. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

VVDH kringgroep Groeninghe Waregem en Sporthonden Waregem werd opgericht in 1971 onder de vleugels van Marc Anckaert en bevindt zich sinds 1981 op de huidige locatie in Waregem.

De Duitse Herdersclub Waregem is een kringgroep die deel uitmaakt van de VVDH, de Vlaamse Vereniging voor Duitse Herders. “Bij ons ben je welkom om samen met je Duitse herder je eerste stappen te zetten in gehoorzaamheidstraining en opvoeding”, vertelt voorzitter Pascal Van Assche (60), al 38 jaar in het bestuur. “In onze kringgroep zijn instructeurs en helpers aanwezig met de nodige kennis van IGP-africhting, BOP-gehoorzaamheid, kynologie en algemene basisopleiding. Ook wie wedstrijdgericht wil trainen, komt bij ons aan zijn trekken dankzij ervaren instructeurs en pakwerkers. Wacht niet tot je hond al een zekere leeftijd heeft alvorens contact op te nemen of een bezoek aan onze club te brengen. Jong begonnen is half gewonnen is bij de opvoeding van je jonge hond zeker van toepassing.”

(Lees verder onder kaderstukje)

VVDH kringgroep Groeninghe

Sinds: 1971

Voorzitter: Pascal Van Assche

Ondervoorzitter: Dirk Boone

Secretaris: Claudine Beindorff

Penningmeester: Melissa D’Heyne

Medewerker speurwerk: David Salembier

Medewerker logistiek: Marc Debaets

Pakwerker: David Van Meenen

Locatie: Verbindingsweg 20 in Waregem

“Sporthonden Waregem is een zustervereniging waar je welkom bent als je wedstrijdgericht IGP wil trainen. We werken niet alleen met Duitse herders maar ook met alle door de FCI erkende gebruikshondenrassen.”

Beloningsgericht

“Bij ons ben je aan het juiste adres voor het trainen met iedere hond die beschikt over een stamboom, Duitse herders in het bijzonder, dit van pup tot senior”, gaat secretaris Claudine Beindorff (69), al sinds 1986 lid en 15 jaar in het bestuur, voort. “Mensen die nog geen hond hebben en overwegen om een puppy in huis te nemen, kunnen bij ons terecht voor meer informatie betreffende opvoeding, training, verzorging en aanschaf. Onze leden, baasjes van 60 VVDH en 13 andere rassen, kunnen je bijstaan met raad en daad. Velen van hen hebben al jaren ervaring met het fokken, opvoeden en trainen van Duitse herders. De Duitse herder is een werkhond in hart en nieren en daarom uitermate geschikt voor de beoefening van het IGP-programma, opgesplitst in de drie disciplines: speurwerk, gehoorzaamheid en pakwerk. Daarnaast is er eveneens de mogelijkheid om het BOP-gehoorzaamheidsprogramma te trainen. Wie graag zijn hond eens tijdens een show wil presenteren, kan hiervoor bij ons eveneens de aangepaste training volgen. Wij hechten veel belang aan een positieve relatie tussen hond en geleider en werken daarom altijd beloningsgericht.”

“VVDH Kringgroep Groeninghe en Sporthonden Waregem zijn geen hondenscholen waar je in groep gehoorzaamheid traint tot het de hond gaat vervelen. Bij ons kan je vooral terecht voor IGP-hondensport (speuren, gehoorzaamheid en verdediging) en showtraining. Omdat we merkten dat er veel hondengeleiders bij de klassieke hondenscholen ‘hun ding’ niet vonden, maar ook niet geïnteresseerd waren om het volledige IGP-programma te trainen, zijn wij recent op zaterdag begonnen met het BOP-gehoorzaamheidsprogramma. Bovendien worden de trainingsdagen van het IGP op deze manier niet extra belast.”

Examens afleggen

“Naast trainingen kan je ook deelnemen aan examens. Deze examens worden afgenomen door VVDH-KUSH-erkende keurmeesters. Vooraleer je hond een examen mag afleggen in IGP moet de hondengeleider slagen voor een theoretisch examen om het brevet van geleider te verkrijgen. De hond moet vervolgens het brevet van begeleidingshond behalen. Na het slagen voor de BH-proef mag de hond, mits hij een bepaalde leeftijd heeft, examen doen in achtereenvolgens IGP1, IGP2 en IGP3. De moeilijkheidsgraad loopt telkens op. Je kan IGP ook in wedstrijdvorm beoefenen. Tegenwoordig kan je ook deelproeven doen. Hierbij voer je tijdens een wedstrijd maar een of twee in plaats van de drie onderdelen uit. Ideaal voor een hond die nog niet kaar is voor een bepaald onderdeel. Naast het IGP-speuren is ook SpH (speurhond 1 of 2) een onderdeel van deze sport”, legt Claudine Beindorff uit.

“We genieten internationale erkenning”

“We hebben een van de mooiste accommodaties van het land”, zegt Pascal Van Assche, sedert januari showtrainer, trots. “Hiervoor hebben we heel veel steun van stad Waregem. Op 24 november hebben we een IGP-wedstrijd. en volgend jaar is er een tentoonstelling. We bouwden door de jaren heen een palmares op dat ook op het WK goed scoort. Met Claudine hebben we een van de bekendste personen in het wereldje. Daar zijn we trots op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier