Voorzitter Jong Anzegem klaagt in open brief over doorgerekende kosten EK voetbal: “Voor vorst, voor vrijheid en… de boekhouding”

Voorzitter Jan Vandedriessche klaagt in een open brief aan waar vele clubs mee kampen. © GV
Gerda Verbeke

Terwijl het bestuur van Jong Anzegem opteerde om het inschrijvingsgeld voor dit seizoen niet te verhogen, kreeg ze afgelopen week een koude douche doordat Voetbal Vlaanderen daarentegen de bondsbijdragen flink optrok.

“Ondanks de vele extra gestegen kosten zoals in de eerste plaats energie, uitbating, drank- en eetkost en nog wat naweeën van het vorige beleid, waren we als club heel fier om het lidgeld voor onze jonge spelers niet op te trekken”, stelt voorzitter Jong Anzegem Jan Vandendriessche (60). “Ons budget vanuit de club was opgemaakt en wij waren startklaar voor het nieuwe voetbalseizoen. Groot was mijn ontgoocheling als voorzitter van deze bloeiende club, toen ik deze week via de krant moest vernemen dat de Koninklijke Belgische voetbalbond de 5,75 miljoen euro kosten van het EK doorrekent aan de honderden kleine voetbalverenigingen in Vlaanderen.”

Een onderdeel van de hoge kost is de vergoeding van 90.000 euro die alle spelers uitgereikt krijgen na deelname aan de 1/8ste finale van het EK. Het lidgeld voor de jeugdspelers U6 bedraagt 165 euro, voor U7 tot U13 is het 285 euro en voor de oudsten 310 euro.

2.500 euro extra

Jong Anzegem maakte een raming van wat de extra doorgerekende kosten door de bond voor hen als club betekende. “Voor heel wat jeugdspelers is dat een driedubbele bijdrage”, rekent voorzitter Vandendriessche. “Bijvoorbeeld voor een negenjarig voetballertje betaalden wij 4,30 euro. Dit wordt nu opgetrokken tot 12,40 euro voor het komende seizoen. Voor een achttienjarige gaat het van 10,10 euro naar 16,50 euro. Dit komt voor onze club, met 250 jeugdspelers en 50 senioren, neer op een extra kost van ongeveer 2.500 euro. Als kleine club mogen wij al veel pintjes verkopen om dit te compenseren. De reden die de bond opgaf, was de ‘economische realiteit en stijgende loonkosten’, maar jammer genoeg schuilt er meer achter zoals de krant aangaf. Voor vorst, voor vrijheid en… de boekhouding”, klinkt Vandendriessche sarcastisch. “Wat de voetbalbond met haar geld doet, is voor hun rekening. Maar uitgerekend één maand voor de start van het nieuwe seizoen de clubs voor een voldongen feit stellen, is niet oké. Onze boekhouding was al helemaal becijferd.”

Succesvol afgelopen seizoen

Jong Anzegem blikt bijzonder tevreden terug op haar eerste kampioenschap. “Ik denk dat ik met trots mag zeggen dat dit een heel succesvol seizoen is geworden”, vervolgt de fiere voorzitter. “Zowel op sportief als op financieel vlak. Dankzij de vele sponsors, de gemeente, het goed bestuur en de medewerking van de ouders is het ons gelukt om dit seizoen in schoonheid af te sluiten.”

Ondertussen zijn de inschrijvingen voor het volgende seizoen zo goed als afgesloten met daarbij een stijging van het aantal inschrijvingen ten opzichte van vorig jaar, met dus ook wachtlijsten als gevolg. “We doen er alles aan om de wachtlijsten weg te werken.”

De voorzitter wil optimistisch blijven. “We gaan opnieuw voor een sportief seizoen waar iedereen zich goed mag voelen, er veel speelplezier mag zijn en we financieel gezond mogen blijven. Ik wilde deze ‘valse noot’ toch even kwijt. Er mag ook wat meer ruchtbaarheid aan gegeven worden, vind ik. Uiteraard kaarten we dit als bestuur ook aan op de juiste niveaus”, verzekert Jan Vandendriessche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier