Voor het eerst in dertig jaar terug wedstrijd krielhaan kraaien in Rodenbachstad

“Tijdens de zomermaanden zijn er tal van vinkenzettingen, maar dit is echt een wintersport”, klinkt het. © BF
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Zaterdagochtend werd er voor het eerst in meer dan dertig jaar terug een wedstrijd krielhaan kraaien georganiseerd in Roeselare. Aan de achterzijde van café De Vierweg kraaiden veertien hanen een uur lang zo veel mogelijk. “Tijdens de zomermaanden zijn er tal van vinkenzettingen, maar dit is echt een wintersport.”

Bij het ochtendgloren namen veertien liefhebbers van het krielhaan kraaien een plaatsje in langs de Pastinaakstraat, een rustige plek langs de achterzijde van café De Vierweg. “Passanten denken misschien dat er hier een vinkenzetting is, maar dergelijke evenementen zijn er in het najaar niet. Vinken zingen vooral als het warm is”, aldus Patrick Degrendel. Zaterdagochtend vond er voor het eerst in dertig jaar nog eens een krielhaan kraaienwedstrijd plaats in de Rodenbachstad. “Blij dat we een dergelijke traditie van vroeger terug naar hier kunnen halen. Meer dan dertig jaar geleden was er een club op de Bataviawijk. Nu willen we deze oude sport terug nieuw leven in blazen. Dat doen we met deze eerste zetting in het weekend dat deze buurt ook Schuwe Maandag herdenkt en met een tweede zetting op 11 november”, aldus schepen Francis Debruyne (CD&V).

Liefhebberij

Een club in Roeselare is er niet. Liefhebbers van krielhaan kraaien kunnen zich aansluiten bij bijvoorbeeld de club in Ardooie of Kortemark. Het principe is ongeveer hetzelfde als bij een vinkenzetting. De hanen kraaien zo veel mogelijk in één uur. Ondertussen turven hun baasjes het gekraai van een van de andere deelnemende hanen. “De echte toppers laten maar liefst vierduizend keer per uur van zich horen.” Voor het prijzengeld doen de deelnemers het niet. “Dit is echt een liefhebberij. Er is een prijzenpot van 25 euro en daarnaast gaan de winnaars naar huis met bijvoorbeeld groenten. Vandaag heb ik bijvoorbeeld ook zelfgemaakt hoofdvlees mee”, aldus Patrick.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier