Velt trekt het nieuwe tuinseizoen op gang
Met een aantal lezingen, inspelend op de klimaatveranderingen, en een eerste tuinclub van het jaar, trekt de vereniging voor ecologische leef- en teeltwijze Velt het tuinseizoen op gang.
Een lezing over het ontharden van de tuin, de eerste tuinclub van het jaar en een lezing over water in de tuin. Een druk pril voorjaar voor Velt Jabbeke, dat daarmee toont dat het de vinger aan de pols houdt. “We beginnen eraan op donderdagavond 22 februari, dan komt onze docent Johan Deblaere in het VTC spreken over het ontharden van de tuin. Inderdaad een erg actueel thema”, zegt Roland Zwaenepoel van Velt Jabbeke. “Je tuin, groot of klein, klimaatvriendelijk aanleggen of aanpassen is in deze tijden zeker het overwegen waard. VELT-docent Johan Deblaere reikt heel wat ideeën en oplossingen aan voor de aanplanting en (her)inrichting van de tuin om je tuin tijdens de zomer minder warm en waterafhankelijk te maken. Minder gazon, meer beplanting, meer biodiversiteit, anders met water omgaan, een betere drainage in de bodem… Het zijn slechts enkele begrippen die besproken worden tijdens deze tweedelige lezing. Je helpt niet alleen je eigen tuin te verbeteren, je leert ook welke planten op welke plaats in de tuin kunnen.” Op zaterdag 25 februari vanaf 14 uur biedt Velt een snoeidemonstratie aan. In de tuin, gelegen langs de Aartijksesteenweg 478, toont Wouter Demey de wintersnoei van laag- en halfstammig fruit en bessenstruiken. Op zondag 26 februari gaat de eerste tuinclub door, dit in de tuin van Erik en Frieda Blauwet langs de Stationsstraat 156B. Onder leiding van Marc Deketelaere en Paul Clicteur worden de tuinwerkzaamheden van het voorjaar besproken.
Waterbuffer
“Op donderdag 14 maart houden we een logisch vervolg op de lezing ontharden van de tuin. Dan zullen we het voornamelijk hebben over het watergebruik in de tuin met Johan Deblaere. Klimaattuin, water opvangen en nut, gebruik, buffering… Het komt allemaal aan bod. Klimaatverandering zorgt voor een ongelijke spreiding van regen. Tegelijkertijd is er te veel verharding waardoor regenwater niet in de bodem kan indringen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de natuur, landbouw en ons eigen drinkwater”, zegt Roland Zwaenepoel. “De meest bekende oplossing is een regenwaterput die je aansluit aan het toilet en de wasmachine. Maar regenwater kan je ook langer opvangen in de tuin door meer bomen en struiken te zetten of water te laten infiltreren in een wadi of poel. Hoe je dat precies doet, kom je te weten tijdens deze lezing.” (PA)
Meer info bij Roland Zwaenepoel op 050 31 15 28.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier