Tuinhier Heule viert eiken jubileum
Tuinhier Heule mag zichzelf in de bloemetjes zetten. Zondag vijf september vieren ze hun 80-jarig bestaan. De 160 leden mogen genieten van een ‘eiken huwelijk’. “Veel afdelingen ‘Tuinhier’ verdwijnen. We houden al jaren stand met evenveel leden”, zegt voorzitter Daniël Hostens.
Tuinhier Heule houdt de ‘Tinekedahlia’, de trotsbloem van Heule levendig. “Dit jaar staat hij ‘supermooi’ en kleurt felrood”, vertelt Daniël Hostens, die al 24 jaar voorzitter is. “De kleur van de Tinekesdahlia is telkens anders, afhankelijk van de grond, het water en de bemesting.” De Tinekesdahlia’s pronken op de ronde punten en naast de Sint-Eutropiuskerk in Heule.
Hoopvolle uitweg
Tuinhier Heule zag het daglicht op 16 november 1941 tijdens de oorlog, onder de naam ‘Werk van den Akker’. E.H. Claerhout was de oprichter Initiatiefnemer van de vereniging die een hoopvolle uitweg was in de barre tijden van de tweede wereldoorlog. Het was het plaatselijk antwoord, op een sluipende hongersnood door de bezetting aangericht.
Het ‘Werk van den Akker’ redde toen tien procent van de bevolking van de hongerdood en tien procent van de maatschappij van ziekten verbonden aan honger. Na drie jaar hadden ze al 600 leden. Na de oorlogsjaren bleef de vereniging zich inzetten voor opbrengsten uit eigen tuin.
Siertuin
“De groententuin werd weliswaar in veel plaatsen geruild voor een siertuin. Met deze blijvende interesse kunnen we ons verder inzetten”, zegt de voorzitter. In 1970 ging ‘Werk van den Akker’ onder de nieuwe naam ‘De Volkstuin’ door het leven. In 2015 doopte men ‘De Volkstuin’ om tot ‘Tuinhier’.
“Tuinhier Heule kreeg in 2011 de erkenning als ‘socio-culturele vereniging’”, vertelt Daniël Hostens.
(CH/ foto KDS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier