Tielt heeft met De Flamingo’s nog steeds een eigen majorettekorps: “We verwelkomen maar wat graag jongens in onze groep”

De Flamingo's met boven v.l.n.r.: Amber Rebry, Nila Tytgat, Tessa De Smet, Hanne Blondeel, Maya Eeman, Lotte Rebry en Maite Mannens. Onder v.l.n.r.: Elena D’haene, Odille De Meyer en Noor D’haene. Lotte Blondeel, Alysse Snauwaert en Lynn Snauwaert ontbreken. © foto WME
Ann De Craemer
Ann De Craemer Schrijfster

Majorettes: wanneer er feest is in een stad, dorp of gemeente, is het iets wat je steeds minder ziet. Toch bestaan ze nog, en Tielt heeft zelfs zijn eigen majorettekorps in deelgemeente Aarsele. De Flamingo’s maken deel uit van de Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia, die dus meer is dan alleen maar een harmonie en een drumband.

Sinds 1971 vervolmaakt het majorettekorps de vereniging bij optredens in binnen- en buitenland. Doorheen de jaren is het fenomeen van majorettes sterk geëvolueerd en spreekt men tegenwoordig vaak over twirlers. Dans, choreografie en een sprookjesachtige outfit blijven echter de vaste ingrediënten van de Flamingo’s. Hanne Blondeel (23) verwelkomt me op de speelplaats van basisschool De Wijzer in Aarsele. Uitzonderlijk regent het een keer niet, en dus wordt er buiten geoefend in plaats van in de sportzaal. Hoofdmajorette en zus Lotte (20) heeft examens en daarom vervangt Hanne haar. Zelf geeft ze leiding aan de minirettes – de jongste categorie van deze sport, waaraan je vanaf het eerste leerjaar kunt deelnemen. “Dan heb je ook nog de midirettes, maar die categorieën zijn niet opgedeeld volgens leeftijd. Zo hebben we bijvoorbeeld iemand van 21 bij de minirettes”, aldus Hanne.

Inzetten op promotie

Als kind stond ik tijdens de Europafeesten altijd met open mond naar de majorettes te kijken: hun kleurrijke maillots, het synchroon stappen en die magische stick die ze met ogenschijnlijk gemak de lucht ingooien. Maar hoe word je eigenlijk majorette? Hanne: “Bij de minirettes leren we de basis: een dansje terwijl we tot acht tellen, en marcheren om zo het ritme te creëren. We leren hun de eerste en tweede stapmars aan. Dan leer je eerst met je stick stappen en als dat lukt, kan je met je stick bewegingen doen. Als iedereen daarin mee is, komen er ook dansjes bij.”

“Met de minirettes doen we in het eerste jaar nog geen dansjes met de stick, maar wel met pomponnekes. Zo leren ze op eenvoudige wijze iets anders te doen met de voeten dan met de handen. Bij de midirettes komen de uitgebreide oefeningen, en als ze dat allemaal kunnen zonder dat de leidster het voordoet, mogen ze naar de majorettes.”

“Je hebt veel discipline nodig: als je thuis niet oefent, lukt het niet”

Hanne zit bij de Flamingo’s sinds haar zesde. Mama en papa zijn lid van Sint-Cecilia, en zo rolden zij en haar zus er als vanzelf in. Zeventien jaar later doet ze het nog altijd even graag. Klopt het dat er vandaag steeds minder majorettes zijn? “Het is niet meteen de meest populaire sport”, aldus Hanne. “Je hebt veel discipline nodig: als je thuis niet oefent, lukt het niet. Maar we zijn toch nog met 19. Bij de minirettes zijn er negen meisjes en bij de midirettes twee.”

“We zetten wel heel hard in op promotie. Elk jaar gaan we naar alle klassen in Aarsele en Kanegem. Iedere school in de omgeving krijgt een flyer. Het is natuurlijk geen sport zoals dansen, en we vinden het jammer dat we geen jongens hebben.” (lacht)

Shows

Per jaar zijn er zo’n 50 aanvragen voor de muziekvereniging, en bij stapoptredens is het majorettekorps er bijna altijd bij. “We zijn nu ook shows aan het maken”, gaat Hanne verder. “Eentje is al af en gaat in première op 2 juli in de aanloop naar de Europafeesten (5-7 juli), in de Spiegeltent. Dat is dan niet op marsmuziek, maar wel op muziek die de harmonie kan spelen – in dit geval A million dreams van The Greatest Showman. De muziek begeleidt ons, maar wees gerust: de majorettes worden de ster van de show.” (lacht)

Wanneer ik Maite (16), Odille (14), Noor (14) en tweelingzus Helena spreek, werkt hun enthousiasme aanstekelijk. Ze blijken het allemaal om dezelfde reden graag te doen. Het is ontspannend en de uitstappen vinden ze heerlijk. Chapeau voor deze jongedames die met zoveel inzet een niet zo makkelijke sport doen die hopelijk niet met uitsterven bedreigd is.

Wie zich geroepen voelt om een Flamingo te worden: inschrijven kost eenmalig 50 euro, maillot en stick inclusief. De majorettes trainen op vrijdagavond; de midi- en minirettes op zaterdagvoormiddag. Meer info:secretariaat@cecilia-aarsele.be