Socio-culturele organisatie Avansa viert 20-jarig bestaan


Naar aanleiding van het 20-jarig bestaan nodigde socio-culturele organisatie Avansa alle partners uit om samen het socio-culturele werk te vieren en nieuwe verbindingen te smeden voor de toekomst.
Twintig jaar geleden zette Avansa de eerste stappen als socio-culturele organisatie in Zuid-West-Vlaanderen. Vandaag, na tientallen projecten en samenwerkingen, bouwen ze verder aan een inclusieve samenleving. “Dit is een moment om stil te staan bij wat we bereikt hebben en vooruit te kijken. Inspirerende sprekers, zoals socioloog Stijn Oosterlynck en politicologe Karen Celis, delen inzichten over hoe we mensen dichter bij elkaar brengen en waarom sommigen afhaken van de samenleving en politiek”, zegt Nathalie Van Leuven, directeur van Avansa Mid- en Zuidwest. “Het gaat om kansen creëren en levenslang leren mogelijk maken, zowel fysiek, mentaal als sociaal.”
“Waarom vieren we 20 jaar Avansa? Een verjaardag is een ideaal moment om terug te kijken op de vele samenwerkingen en vormingen die we hebben uitgebouwd”, vervolgt Nathalie. “Aanvankelijk was Avansa, toen nog Vormingsplus, een vormingsorganisatie met focus op persoonlijke groei, maatschappelijke thema’s, filosofie en cultuur. Dankzij tal van partners uit het middenveld konden we een breed aanbod ontwikkelen, ook voor mensen in kansarmoede.”
Focus op inclusie
Steeds vaker werkt Avansa via langdurige projecten, zoals ‘Dialoog’ over herstelgericht omgaan met conflicten en ‘Grijs aan Zet’ rond ouderenrechten. De organisatie investeerde de afgelopen jaren sterk in diversiteit en inclusie. “Net zoals de samenleving evolueert, groeit Avansa mee. Van een volkshogeschool naar een brede sociaal-culturele speler, met focus op armoedebestrijding, diversiteit en mentale veerkracht”, zegt schepen van Samenleven Hannelore Vanhoenacker. (PVH)
Avansahuis Kortrijk is gevestigd aan de Wandelweg 11. Meer info: www.avansa.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier