Snaaskerke krijgt startschot voor unieke workshop doedelzakspelen: “Oubollig imago afschudden”

Luk (l) en Gertjan Gheysen van de Westcoast Pipe Band. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Schrik niet als je zaterdag Schotse doedelzakmuziek hoort weerklinken vanuit basisschool De Horizon. Er gaat er een grote workshopreeks van start om jongeren de kneepjes van het doedelzak- en drumvak aan te leren. “We willen de veelzijdigheid van de muziek aantonen”, zegt organisator Dries Papen, die steun kreeg uit lokale hoek.

Het volledig nieuwe initiatief gaat uit van VLAMO. De Vlaamse Amateurmuziekorganisatie wil via instrumentale muziek mensen samenbrengen en verbinden, zorgt voor praktische, artistieke ondersteuning, maar ook wedstrijden les en begeleiding. VLAMO organiseert speciaal voor jongeren een workshopreeks voor pipers – doedelzakspelers, dus – en drummers op verschillende locaties in Vlaanderen. De reeks wordt nu zaterdag op gang getrapt met een les in basisschool De Horizon in Snaaskerke, daarna volgen Antwerpen (25 mei), Gent (24 augustus) en Pepingen (16 november) om te eindigen met een concert in Wijnegem op 23 november.

Uniek in Vlaanderen

“Deze workshop is uniek in Vlaanderen: het is de eerste keer dat zoiets wordt georganiseerd met bovendien een focus op spelers jonger dan 27 jaar”, opent Dries Papen van de organiserende stuurgroep en zelf doedelzakspeler bij Antwerp & District Pipe Band. “Het gaat om vier opbouwende workshops en een afsluitend concert. De instap is vrij laag, maar toch zijn de deelnemers niet geheel nieuw in de doedelzak- of drumwereld. Met in totaal vijftien muzikanten – elf doedelzakspelers en vier drummers – representeren we ook een volwaardige band. Die bands tellen gemiddeld zo’n vijftien tot twintig spelers.” Met het initiatief wil VLAMO zorgen voor opvolging van jonge muzikanten bij lokale bands, maar ook de mogelijkheden en veelzijdigheid van piper & drums aantonen. “En het misschien oubollige imago afschudden”, onderstreept Dries. “Het geluid van de doedelzak kan je zo bij de keel grijpen. Het wekt zoveel emotie op. Ik hoorde het voor het eerst toen ik 8 jaar was en sindsdien liet het me niet meer los.”

“Mooi dat de lessenreeks rondreist en iedereen de kans krijgt om aan te sluiten”

Om de lessenreeks te kunnen organiseren, namen VLAMO en Dries Papen er hun contactenboekje bij en kwamen ze terecht bij de Gistelse West Coast Pipe Band en hun accommodatie in Snaaskerke. “We zijn erg enthousiast om de reeks bij ons te laten starten”, zegt doedelzakspeler Gertjan Gheysen, samen met zijn papa en drummer Luk. “Op zich zijn er weinig lokale workshops of lessenreeksen voor doedelzak of drums. En als die er zijn, vinden ze vooral in grootsteden plaats, traditioneel in Antwerpen. Daarom is het mooi dat de reeks nu als het ware rondreist en iedereen de kans krijgt om aan te sluiten. Ook straf is het lesniveau van de reeks, omdat de lesgevers al ettelijke jaren ervaring op te teller hebben, ook in het buitenland zoals in Schotland en Canada.”

Muzikanten gezocht

“We zijn altijd op zoek naar jonge muzikanten”, vervolgt Gertjan. “Het moeilijkste is niet per se jongeren te vinden, maar ze ook te houden. Het is een hobby die wel wat aandacht vraagt, maar soms is de combinatie met studies, werk en/of gezin niet evident. Er zijn ook gewoonweg weinig groepen. In West-Vlaanderen heb je naast ons enkel nog groepen in Knokke, Roeselare, Ieper en Poperinge. En het instrument leren in de muziekschool is ook niet evident. Zo gaan academies niet snel een lesgever aanwerven voor die ene of twee kandidaat-studenten.”

De West Coast Pipe Band is gesticht in 2005 en Gertjan is de op een na langst actieve speler met vijftien jaar op de teller. “Van de oprichters toen is er nog één iemand actief als muzikant. Mijn papa voerde me naar de lessen in Zonnebeke (waar de Ieperse Flanders Memorial Pipe Band repeteert, red.), raakte zo in de ban van de muziek en besloot als drummer aan de slag te gaan.” De West Coast Pipe Band organiseert voor geïnteresseerden ook zelf lessen. Volgend jaar zetten ze hun twintigste verjaardag in de kijker.

Alle info: www.westcoastpipeband.be. Wie meer wil weten over VLAMO en hun interessante muziekwerking kan terecht op www.vlamo.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier