Sint-Ceclia Langemark heeft voortaan een voorzittersduo: “Band met gemeente versterken”
De Langemarkse Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia ondergaat een voorzitterswissel. Ria Van Hoorne geeft na vijftien jaar de fakkel door aan de tandem Stefaan Gheysen en Friede Landerwyn.
“Na 15 jaar voorzitterschap is het tijd om de fakkel door te geven, na een heel fijne periode”, vertelt Ria. “Bij de start in 2005 hadden we amper twee muzikanten, maar dankzij twee jonge dirigenten herpakten we ons en kwamen we er weer bovenop. In 2010 vierden we ons 150-jarig bestaan met een puik galaconcert en een ontvangst op het gemeentehuis. Mijn meest emotionele moment was toen de vorige voorzitter, wijlen mijn vader Roger Van Hoorne, een ereteken kreeg van de provincie West-Vlaanderen uit handen van gedeputeerde Gunter Pertry. Kippenvel was er ook op 11 september 2017 toen we de bijzondere Last Post onder de Menenpoort in Ieper verzorgden in het kader van de honderd jaar geleden gesneuvelde vliegenier Georges Guynemer.”
Onthaasten
Met Stefaan Gheysen en Friede Landerwyn krijgen straks twee voorzitters de scepter in handen. “Ik ben iemand die graag verantwoordelijkheid opneemt en was spontaan kandidaat om Ria op te volgen”, vertelt Stefaan. “Mijn motivatie is dat ik graag iets wil teruggeven aan de muziekvereniging Sint-Cecilia, want zij hebben mij veel gegeven zonder dat ze het zelf wisten. Na de geboorte van mijn zoon Lucas in 2007 haalde ik mijn cornet vanonder het stof. Na een drukke en vaak stressvolle week als algemeen directeur van Westtoer kan ik op die manier onthaasten en weer tot mezelf komen op de vrijdagavondrepetitie van Sint-Cecilia.”
Duobaan
Stefaan Gheysen mag in elk geval terugblikken op een rijke muzikale carrière. “Ooit behaalde ik een prijs voor uitmuntendheid aan de Wevelgemse muziekschool, als spelend lid van het Gildemuziek Eigen Schoon. Ik was stichter-secretaris van het koperkwintet Giuseppe Pitoni en spelend lid van de Sint-Jozefsharmonie Kortrijk en het Universitair Harmonieorkest van de KU Leuven. In 2015 werd ik ook lid van de Koninklijke Harmonie Ypriana en sinds 2016 volg ik opnieuw les trompet aan de Ieperse Academie. Mijn muzikaal hoogtepunt was de vertegenwoordiging op de Internationale Taptoe van Edinburgh in 2018. Samen met Nico Logghe en Michaël Luca mocht ik er twaalf keer de Last Post blazen.”
“Na een drukke en stressvolle week kan ik bij Sint-Cecilia weer tot mezelf komen”
Voor het eerst kiest de Langemarkse muziekvereniging voor een concept met een covoorzitter. Friede Landerwyn neemt die taak op zich. “Zij heeft een zeer belangrijke brugfunctie tussen de muzikanten van alle slag en leeftijden. Friede is actief als muzikante sinds 1993 en was sinds 2004 verantwoordelijk voor de jeugd, in 2007 werd ze secretaris en in 2013 ondervoorzitter. Op professioneel vlak is Friede ook een straffe vrouw die alle respect verdient. Als directeur bewonerszorg van een woonzorgcentrum in Poperinge staat ze dagdagelijks in de frontlinie van de coronacrisis.”
“Met twee kunnen we meer dan alleen”, pikt Friede in. “Stefaan zorgt voor de externe uitstraling en contacten en ikzelf spits me toe op de samenwerking met de jongeren, samen met dirigent Pieter Delaere. Met Stefaan proberen we ‘De vrienden van Sint-Cecilia’ een gelaat te geven. Het worden onze eregasten en genodigden op specifieke activiteiten, zoals de nieuwjaarsreceptie, het lenteconcert en het Sint-Ceciliafeest.”
De nieuwe voorzitters willen ook de band met Langemark-Poelkapelle versterken. “Het is ons doel om meer ter beschikking te staan van het lokale verenigingsleven en een actieve rol te vervullen in de culturele activiteiten in onze gemeente. We willen aanwezig zijn op de plaatselijke kermissen en streven ook naar een uitstekende relatie met het gemeentebestuur. We proberen een stevige return op te bouwen voor de jaarlijkse subsidie die we ontvangen. Daarnaast hebben we ook extra aandacht voor herdenkingen en Vredeswakes om een exponent van de vredesgedachte te worden in de Westhoek.”
“Vooruitblikken is onontbeerlijk”, vervolgt Friede Landerwyn. “In 2035 bestaan we 175 jaar en we moeten nu al de fundamenten leggen voor ons voortbestaan. We willen graag wat nieuwe muzikanten aantrekken of ex-muzikanten ertoe bewegen om hun oude muziekkoffer te openen. Muziek verbindt en dat hebben we vooral nodig in deze ongewone periode.”
“Op korte termijn is er het project 2023”, pik Stefaan in. “Begin juli 1923 werd het Guynemermonument ingehuldigd en honderd jaar later willen we daarrond met veel partners een leuk project opzetten. Nu hopen we in eerste instantie begin 2021 de repetities te kunnen hervatten.” (RB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier