Seniorenvereniging Neos Pittem-Egem viert veertigjarig bestaan: “Informeren en ons amuseren”

Het bestuur van Neos Pittem-Egem wil via de vele activiteiten ontspanning bieden aan de senioren en hen over tal van onderwerpen informeren. © Foto Jan
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

De seniorenvereniging Neos Pittem-Egem vierde zijn veertigjarig bestaan met een feestmaaltijd in de Shamrock in Tielt. Samen met een aantal van de bestuursleden blikken we even terug op veertig succesvolle jaren.

“CRM (Club voor Rustende Middenstanders), zoals de vereniging destijds heette, is ontstaan in de schoot van NCMV, de voorloper van Unizo”, vertelt secretaris Arnold Parmentier. “Binnen het bestuur groeide het idee om ook iets te doen voor rustende middenstanders. Uiteindelijk nam Robert Vandenhende de koe bij de horens en werd CRM Pittem-Egem opgericht. Al vrij snel richtte de vereniging zich niet alleen tot rustende middenstanders, maar ook tot landbouwers, wat de doelgroep wat breder maakte en het ledenaantal deed stijgen. Op vandaag is er niet echt een doelgroep meer, maar richten we ons tot alle senioren die via een vereniging aan het sociale leven willen deelnemen. In 2005 besloot het nationaal bestuur de naam aan te passen naar Neos.”

Divers aanbod

“Het doel van de vereniging is, mits wat aanpassingen aan de moderne noden, nog altijd hetzelfde als bij de oprichting: we willen onze leden informeren en omdat de boog niet altijd kan gespannen staan, ons ook amuseren”, vervolgt Bert Storme. “Van meet af aan werd ingezet op het geven van informatie over tal van onderwerpen. Dat kan gaan om gezondheid, fiscale zaken, juridische zaken of meer recent om digitaal werken. Dit werd en wordt gedaan aan de hand van sprekers, bezoeken aan instanties of bedrijven of via gespreksavonden. Daarnaast willen we uiteraard ook zorgen voor ontspanning. Een aantal activiteiten, zoals de kaartnamiddagen, gaan al vanaf het begin mee. Alles wat met sporten, zoals petanque, bowlen of fietsen te maken heeft is er vooral de laatste jaren bijgekomen. We mogen ook onze reizen niet vergeten, waarbij elk jaar opnieuw onze meerdaagse reis binnen de kortste keren volgeboekt is. Met om en bij de tachtig activiteiten per jaar mogen we toch wel stellen dat we elk wat wils kunnen bieden.”

Lokale werking

Vijfentwintig jaar geleden mocht de vereniging haar 15-jarig bestaan al vieren met een feestmaaltijd.
Vijfentwintig jaar geleden mocht de vereniging haar 15-jarig bestaan al vieren met een feestmaaltijd. © Foto Jan

“Vanuit Neos nationaal wordt sterk ingezet op lokaal werken en ik denk dat daar ook de kern van ons succes ligt”, gaat voorzitter Geert Storme verder. “Zoals onze nationale directeur Martin De Loose het verwoordt: ‘Net als jongeren bij een jeugdbeweging sluit je je als senior niet aan bij een koepelorganisatie, maar bij je plaatselijke Neos-club. Het is in die lokale context dat je met gelijkgezinden fantastische activiteiten beleeft.’ Dat we hier in Pittem actief op inzetten is zeker een van de redenen waarom ons ledenaantal (momenteel 340), in tegenstelling tot vele andere verenigingen, na corona is blijven stijgen. Een gevarieerd aanbod is belangrijk, maar ook een goede communicatie. Hiervoor hebben we allereerst onze nieuwsbrief, die zowel digitaal als op papier aan de leden bezorgd wordt. Daarnaast hebben we ook onze website www.neosvzw.be/pittem-egem, waarop erg veel info te vinden is. En dan is er nog het driemaandelijks Neos nationaal ledenblad. We werken ook actief mee aan initiatieven van de gemeente, zoals de werkgroep senioren, de seniorennamiddag of de bewegingsnamiddag. Tenslotte gaan we regelmatig in dialoog met buurafdelingen, wat vaak ideeën voor activiteiten oplevert.”

“In onze maatschappij met almaar meer senioren, wacht ons vanuit de lokale afdelingen van Neos een belangrijke taak om ons in te zetten voor de belangen van de senioren en hun belangen te verdedigen bij de beleidsvoerders.”

Drie actiepunten

“Met de ondersteuning van Neos nationaal zullen we dit doen aan de hand van drie actiepunten. Het eerste is LZUW (Lang Zal U Wonen), waarbij we willen nadenken in hoeverre onze woningen geschikt zijn om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. We willen bij de overheid ijveren voor een woonbeleid dat afgestemd is op onze noden. In een tweede actiepunt willen we de beeldvorming rond oud(er) zijn veranderen en werken aan een samenleving waarin we trots mogen zijn op wie we zijn.

Tenslotte willen we via fysiek contact en een bloeiend verenigingsleven een antwoord bieden op eenzaamheid en andere psychische problemen. Voor dit alles beschikken we over een gemotiveerde ploeg bestuursleden, waarbinnen het werk efficiënt verdeeld wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier