Rotaryvoorzitter Geert Soetaert wil het grote publiek bereiken: “Hopen dat Duck Race echt volksfeest wordt”
Voorzitter Geert Soetaert wil met Rotary een breder publiek in de acties betrekken en koos daarom om dit jaar een Duck Race te organiseren. Maar dat behelst heel wat meer dan zomaar enkele duizenden eendjes in het water te gooien. Op 12 oktober, daags voor de gemeenteraadsverkiezingen, is het zover. “De Centrumbrug kan als tribune dienen voor de finish van de meute eendjes.”
Rotary Izegem pakt dit jaar uit met een Duck Race. Een stevige organisatie waarvan de opbrengst opnieuw gaat naar de talrijke goede doelen die Rotary Izegem ondersteunt. En zoals gewoonlijk ontzien ze zich geen moeite. Een gepimpte 2CV eendje dus was al te zien in het straatbeeld en er is een mascottepak waarin de Rotaryleden wel eens durven te duiken (zie foto).
Vanwaar het idee voor een Duck Race?
“Jarenlang deden we een financiële actie waarbij wijn en kunst, meestal in de setting van een kasteel, centraal stonden. Dat had zijn waarde natuurlijk, maar we constateerden dat we daar vooral veel dezelfde mensen zagen. Rotary Izegem bestaat ondertussen 50 jaar, we zijn een vereniging die open staat voor iedereen. Dat elitaire hebben we van ons af gegooid. En als je veel mensen wil bereiken, dan organiseer je beter ook iets dat meer toegankelijk is. Ik ben dan op zoek gegaan en stootte op de Duck Race. Hier in de onmiddellijke omgeving is dat eigenlijk nog nooit georganiseerd geweest, maar we konden bij Rotary Lier terecht waar ze er al een terugkerend stadsevent van hebben gemaakt.”
“Als we de kaap van 15.000 eendjes halen, dan zet ik een tattoo met het logo van de Duck Race”
Gingen jullie ook al een kijkje nemen?
“Ja, in mei van dit jaar organiseerden ze opnieuw hun Duck Race. We staken daar heel wat op, want je mag niet vergeten dat het wat complexer is dan op het eerste zicht lijkt. Gelukkig kunnen we de eendjes huren van onze collega’s in Lier. Op ieder eendje is er onderaan een uniek nummer gegraveerd. Je kunt een eendje adopteren (lees kopen) voor 10 euro. Bovendien is daar nog een drankje inbegrepen voor het event. Die eendjes kun je online reserveren, maar je kunt ze ook kopen in een van onze tien adoptiepunten. Er is ook een aparte website opgezet. Maar we moeten vooral zorgen dat enkel de eendjes die verkocht zijn, het water in geraken. De onverkochte zullen we er uit moeten triëren. We kunnen maximaal 15.000 eendjes het water in laten. Maar als we dat aantal halen, dan laat ik het logo van de Duck Race op een niet nader genoemde plaats op mijn lichaam tatoeëren.” (lacht)
Er duiken allicht ook nog andere praktische problemen op?
“Alles vindt plaats op en rond het kanaal. Bedoeling is dat de eendjes aankomen aan de Centrumbrug, die als tribune kan dienen voor het event. Op het kanaal zit geen stroming, het is de wind die de eendjes zal moeten doen verder drijven. Die komt meestal vanuit het westen, dus de kant Roeselare. Het in het water laten van die duizenden eendjes is ook al geen evidentie, maar binnen Rotary hebben we gelukkig enkele bestuursleden die technisch onderlegd zijn en zich sterk maken dat het allemaal vlot zal verlopen. De aankomst is in een soort trechter, waarvan de fuik de eendjes maar één per één door laat. Op het ponton aan de aankomst zal een gerechtsdeurwaarder aanwezig zijn. Van ieder eendje wordt telkens een foto gemaakt, zo kan er nadien geen discussie zijn.”
De prijzenpot is ook niet min!
“In totaal 25.000 euro aan prijzen dankzij onze vele sponsors. De hoofdprijs is 5.000 euro die je mag besteden bij Penta Reizen, verder nog heel wat leuke prijzen. Meer dan 100 in totaal.”
En jullie betrekken ook de scholen!
“De leerlingen van de negen lagere scholen in Izegem krijgen van het eerste tot en met het zesde leerjaar elk een rood eendje. Dat zijn er die we zelf hebben aangekocht, de kinderen krijgen die ook mee. De dag zelf zijn ze uitgenodigd naar het event waar ze hun eendje mee te water kunnen laten. Die zullen dus samen met de gele eendjes in het kanaal belanden. Maar de rode eendjes doen mee in een aparte wedstrijd, waarbij er ook 100 prijzen zijn. Vooral speelgoed. Voor de klas die procentueel het meeste eendjes aan de start brengt, is er nog een unieke prijs. De firma Vanrenterghem bood aan om de klas van de winnaars in een nieuw kleedje te steken.”
Tot hoe lang loopt de verkoop?
“Tot de dag zelf, op 12 oktober sluiten we om 12 uur af. Bedoeling is dat we er ook een heel event van maken. De Houtland Dixie Band komt spelen, dansschool Dançar komt de kinderen een dansje aanleren en geeft ook een optreden, ’s avonds is er een heuse afterparty met een optreden van de Belpopband. Voor dat afsluitende feest mogen we gebruik maken van de gebouwen van Meditech langs de Noordkaai. We hopen er een stevig feestje van te maken. En hopelijk hebben we ook mooi weer, zodat er echt veel volk kan komen meegenieten van de race tussen de eendjes.”
En tot slot: hoe geraken die eendjes weer uit het water?
“Daarvoor hebben we de hulp van de Roeselaarse Kajakvaarders in geroepen. De gele eendjes moeten terug naar Lier, de rode eendjes zijn van de kinderen en die mogen ze houden.”
Eendjes kun je kopen via www.duckrace-izegem.be.
Bio Geert Soetaert
Privé
Geert Soetaert (55) woont samen met Charlotte Petillon. Hij is de papa van Henri (24) en Eline (21), die alle twee het ouderlijke huis uit zijn.
Opleiding en loopbaan
Studeerde rechten in Kortrijk en vervolgens Leuven. Is advocaat bij een Kortrijks kantoor.
Vrije tijd
Wandelen en kunst. Sinds 2011 lid van Rotary en vanaf 1 juli 2024 is hij voor een jaar voorzitter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier