“Rommelmarkt blijft topper”: drie rijkgevulde kermisdagen in Loppem

V.l.n.r.: Koen en Siebe Vanbaelenberghe, Annick Delissnyder, Stijn Timmerman, Dirk Lisabeth, Koen Matthys van het Feestcomité Loppem en Pieter Bonduel, Celine Slabbinck, Hans Puype, Pedro Matthys en Vangelis Landuyt van de Loppemse Commerçanten. © HV
Redactie KW

Het Feestcomité Loppem en de Loppemse Commerçanten pakken van vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus opnieuw uit met een bruisende driedaagse kermis. Sportieve vaste waarden zijn de Kermisworp en -loop. Ontdekken kan op de avondmarkt en uitgestrekte rommelmarkt. Een weekend van terrasjes en amusement én Pier Pette.

Na de publiekstrekkers Loppem Zingt en Camp Lophem, blijft het feestelijk zomeren in het Sint-Maartendorp dankzij Feestcomité Loppem en de Loppemse Commerçanten.

Pier-Petteprijs

Het rijkgevulde kermisweekend start op vrijdag 23 augustus om 18.30 uur met de traditionele Kermisworp, dit keer in het MFC Sint-Maarten waar alle kinderen tot en met het zesde leerjaar in de prijzen vallen.

Later die avond ontvangt daar een verdienstelijke Loppemnaar of vereniging de Pier-Petteprijs en volgt de Samana-kaarting.

Wij(k)lopen

Zaterdagmiddag zijn de sportiefsten op de been tijdens de vertrouwde Kermisloop, met om 13.30 uur de Kids Run, en om 14.15 uur de vijf en tien kilometer. Start van deze Wij(k)lopen door de wijk De Toekomst is nog altijd op het Dorpsplein, maar wie zich inschrijft en borstnummers wil afhalen moet in het MFC zijn.

Kinderen tot 12 jaar nemen gratis deel, wie ouder dan 12 is betaalt 8 euro bij voorinschrijving, een euro meer de dag zelf. Om 17 uur komt in de verkeersvrije Stationsstraat ook de avondmarkt met straatanimatie op gang.

Antiek en brocante

Zondag wordt in alle vroegte de 37ste editie van de gerenommeerde rommelmarkt de blikvanger voor wie wil ontdekken en snuisteren, met bezoekers van heinde en verre. Officieel start deze vanaf 7 uur ‘s morgens, maar koopjesjagers zijn ook al vroeger op pad.

“Met verkopers van antiek en brocante, soms met waardevolle stukken, proberen we het authentieke karakter van de rommelmarkt te bewaren. Alle standplaatsen langs de Stations-, Rijselse-, Steenbrugsestraat en zijstraten zijn al een tijd volzet”, zegt Loppemse Commerçant Pedro Matthys.

Verenigingen

Langs het drie kilometer lange parcours hebben de dag door ook de Loppemse jeugdverenigingen, de volleybal- en voetbalploegen, de Gezinsbond, de Kom op tegen Kanker-bar… hun eigen stand of kraampje.

Onder de kerktoren draaien Café Sint-Elooi en de dj’s op volle toeren, waardoor iedereen, ook nieuwe Loppemnaars, elkaar leert kennen. Kortom, wie het dorp genegen is, is dat verlengde weekend present. “Tijdens Loppem Kermis regent het nooit”, is de organisatie die Loppem met een hart voor traditie laat leven ook dit jaar zeker. (HV)