Orkest de Speelschare in Diksmuide viert veertigjarig bestaan

Het Speelschareteam: Sara Thery, Gino Malfait, Gudrun Hoet en Kevin Vandewoude. (foto ACK)
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Het orkest de Speelschare bestaat veertig jaar. Dat is al gevierd met een jubileumconcert en wordt volgend jaar nog eens gevierd met een feestelijke receptie. “We werken vooral kindvriendelijk”, vertelt oprichter en dirigent Gino Malfait. ” Want samen muziek maken gaat toch altijd over samen plezier beleven.”

“De aanleiding voor de oprichting, in 1980, was een vraag van de toenmalige directeur van het college, Paul Ollevier, om een gedenkviering voor een overleden leerling op te luisteren. Het ensemble dat voor die gelegenheid werd samengesteld groeide in de loop der jaren uit tot een gestructureerde, parascolaire muziekbeweging met verschillende groepen: een blokfluitkoor, een gitaarkring, een blazersensemble, een jazzcombo, enzovoort…”

Van 12 tot 60-plus

De Speelschare telt momenteel 86 leden.

“De jongsten zijn tien jaar. De hoofdmoot van het ledenaantal zit tussen twaalf en twintig jaar. Er spelen ook enkele volwassenen mee, waarvan de oudste eind de zestig is. Ze hebben al een hele muzikale loopbaan bij het orkest.”

“Belangrijk is vooral de Speelkring. Die bestaat nu ruim tien jaar en richt zich tot muzikantjes van het vijfde en zesde leerjaar. De Speelkring biedt voor hen een interessante instap in het musiceren in groep. Ze leren op een haalbare, kindvriendelijke manier dat in een orkest spelen heel plezierig is. De Speelkring is echt niet meer weg te denken uit onze werking. Daarbij komt dat we geen inschrijvingsgeld vragen. Er is dus een kosteloos, rijk aanbod voor de kinderen – en hun ouders.”

“Er wordt telkens op zondagvoormiddag gerepeteerd. De Speelkring doet dat van 9.15 uur tot 10.30 uur, de Speelschare van 10 uur tot 11.30 uur – of iets langer als we in drukke voorbereiding op een optreden zijn. Ons lokaal ligt recht tegenover ‘t Saam, campus Aloysius, waarmee we een goede band hebben.”

“Samen muziek maken gaat natuurlijk over samen plezier beleven, maar ook over doelgericht werken én beheersbaar werken. Bovendien houden we rekening met het ritme van het schooljaar, met examens en vakantie.”

“In onze concerten streven we altijd naar variatie, zowel qua aantal, programma en omvang, als qua locatie. In Diksmuide is Musica Festiva een vast agendapunt. Dat vindt altijd plaats in het weekend voorafgaand aan de laatste schoolweek voor de herfstvakantie. Daarna volgen dan een aantal gevarieerde concerten. Er is natuurlijk ook onze jaarlijkse concertreis. We zijn ondertussen aan onze 37ste editie, en dit jaar is de bestemming Spaans Baskenland.”

700 luisteraars

“We hebben het druk gehad met de voorbereiding van de jubileumconcerten. Die hebben we door corona drie keer moeten uitstellen, maar uiteindelijk hadden we wel 700 luisteraars. Nu werken we aan een lichtvoetig muziekprogramma dat we op zondag 20 februari 2022 gaan spelen op de feestelijke receptie naar aanleiding van veertig jaar Speelschare.”

“Voorts bereiden we ons ook voor op een concert in de Sint-Eloois-kerk in Duinkerke. Dat wordt georganiseerd in het kader van het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou, een driejaarlijks festival dat koren van over de hele wereld samenbrengt die zich verdiepen in het gregoriaans. De Speelschare is het enige orkest dat op dat festival zal spelen, en werkt daarvoor samen met een koor uit… Madagascar.”

Bij de Speelschare wordt niet echt over een bestuur gesproken, eerder over een Speelschareteam. Teamleden zijn Sara Thery, Kevin Vandewoude, Gudrun Hoet en Gino Malfait.

De leiding is al ruim veertig jaar in handen van Gino Malfait (63), die bij de inspectie Muziek Vlaanderen werkt. “We wijken af van een traditioneel bestuur omdat we activiteiten gezamenlijk voorbereiden en daarbij streven naar variatie in de verantwoordelijkheden. Zo ontstaat bij de teamleden een meervoudige expertise. En we doen graag en geregeld een beroep op de ouders. Hun betrokkenheid en feedback zijn heel belangrijk.” (ACK)

(AC)