Oostrozebeekse basketbalveteranen vieren 50-jarig bestaan

De basketbalveteranen in nieuwe outfit, met boven v.l.n.r.: Bernard Vandekerckhove, Philippe Delaere, Tuur De Foer, Dieter Debo, Bart Van Rijckeghem, Francis Tjoens, Brecht Van Colen, Jaak Demeyer en Steef Barbary. Onder v.l.n.r.: Steven Vantieghem, Thomas Vangroenweghe, Glenn Ledoux, Rik De Cabooter, Laurens Walcarius, Arne Callens, Frederik Geldhof en Tom Vermaete. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

De basketbalveteranen bestaan een halve eeuw en die verjaardag gaan ze uiteraard vieren. Het vriendenmatchke van de oudgedienden van basketbalvereniging Rozenbeka van weleer heeft geleid tot het ontstaan van een hechte vriendengroep.

“De basketbalveteranen zijn in 1974, dus vijftig jaar geleden, beginnen basketten onder elkaar op een pleintje achter het Volkshuis op de Tieltsteenweg, onder de naam Texina Brothers”, vertelt veteraan Tom Vermaete. “Er werd toen geregeld op vrijdagavond een vriendenmatchke gespeeld, gevolgd door een gezellige babbel bij een lekkere pint in het Volkshuis. Jacques en Herman Demeyere, die nog altijd deel uitmaken van de veteranen, behoorden tot die eerste lichting. De meeste veteranen waren oudgedienden van de lokale basketbalvereniging Rozenbeka. Na de bouw van de sporthal, waar een basketbalterrein voorzien was, verhuisden we naar de Mandelmeersen, waar we onder alle weersomstandigheden binnen konden spelen. De vrijdagavond om 19.30 uur bleef de vaste afspraak. Het veteranenbasket was zo populair, dat er geregeld aanvragen kwamen van buiten de gemeente.”

“Momenteel bestaat de groep uit 25 man, en dat is zeker nodig om onderling een match te kunnen spelen, want daarvoor heb je tien tot twaalf man nodig. Vergeet niet dat er onder de veteranen al vlug iemand uitvalt wegens een blessure of een ander kwaaltje, zodat de aanwezigheid van enkele reservespelers gewenst is. Zeg maar dat de basketbalveteranen intussen zijn uitgegroeid tot een hechte vriendengroep, die de vijftigste verjaardag niet zomaar voorbij laat gaan.”

Stevig feest

Er wordt op 27 april gevierd, samen met de partners. Het wordt een gouden jubileumeditie van het jaarlijks souper. Op het programma staan onder meer een geleid bezoek aan het bierkasteel in Izegem, een officiële receptie in het gemeentehuis, een drink in de cafetaria van sponsor Rik, en een barbecue de luxe in het OC Mandelroos. Wie meer info wil, kan terecht bij Tom Vermaete, via basketveteranenoostrozebeke@proximus.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier