“Oostende moet watersportparadijs worden”: verenigingen slaan handen in elkaar voor betere infrastructuur

Dirk Poppe, Filip Lecomte en Tim Lemeer met zicht op de Spuikom. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De Oostendse sportraad en meer bepaald de watersportclubs vragen dat er een globaal plan komt dat Oostende als watersportparadijs op de kaart zet. Ze krijgen de steun van de federatie en uit Nederland. De stad lijkt (voorzichtig) mee te stappen.

De sportraad heeft haar wensenlijst overgemaakt voor de politieke partijen in de hoop dat daar in partijprogramma’s en het bestuursakkoord aandacht voor is. Voorzitter Dirk Poppe : “Alle sportclubs hadden inspraak in onze ambitienota. Er moet aandacht zijn voor infrastructuur. De Koninklijke Stallingen moeten verder gerenoveerd worden want nu is slechts één vleugel klaar. Voor sportpark De Schorre moet er een plan komen en een extra terrein en slagkooi voor cricket en baseball. Er moet ook meer kliminfrastructuur komen en een betere afstemming van het school- en clubzwemmen. We vragen ook een gratis tarief voor de jeugd bij gebruik van stedelijke sportaccommodatie. Verder moeten de sportclubs, die steeds meer vergrijzen, ondersteund worden.” De aanwezigheid van enkele schepenen en oppositieraadsleden wees alvast op luisterbereidheid.

Een toekomstbeeld van de nieuwe infrastructuur voor Ostend Sailing Oosteroever.
Een toekomstbeeld van de nieuwe infrastructuur voor Ostend Sailing Oosteroever. © gf

De meeste aandacht ging naar de oproep van zeven watergebonden verenigingen: Ostend Sailling, VVW Inside Outside, Watersport Oostende Spuikom, de Royal North Sea Yacht Club (Visserskaai), de Royal Yacht Club Oostende (RYCO), de Koninklijke Roei en Nautische Sport Oostende en de zeescouts. Zij willen dat de stad een masterplan maakt om de stad als watersportparadijs op de kaart te zetten. Veel meer dan nu het geval is.

“Er zijn in ons land geen topsportfaciliteiten voor watersporters” – Filip Lecomte

Filip Lecomte: “Er zijn in ons land geen topsportfaciliteiten voor watersporters, er zijn geen trainingspartners en er is geen visie van de stad en federatie rond watersport. We willen daar door samenwerking verandering in brengen. Het is voor het eerst dat we met de zeven samen naar de stad stappen met de vraag voor een masterplan. Het uiteindelijke doel is Oostende op de kaart te zetten als watersportlocatie voor recreatie en topsportevenementen. Oostende moet een watersportparadijs worden.”

Win-win

Door zich te verenigen kunnen de watersportclubs veel onderdelen aanbieden: jachtzeilen, windsurfen, kleinzeilerei, brandingsporten en roeien op kanaal en zee. Filip Lecomte : “En dat allemaal op 2,5 km van elkaar. Het zijn unieke troeven. Bij het masterplan moeten ook de haven, toerisme en bedrijven betrokken worden. In het watersportplan moet de hele keten zitten: van het kennismaken met watersport via scholen, via recreatief watersporten tot een opleidingscentrum voor topsport. In Oostende zou niet enkel een trainings- maar ook een wedstrijdcentrum kunnen komen. De troeven zijn een snelle toegang tot de zee, verschillende locaties en de aanwezigheid van de spuikom.”

Zo kan Inside Outside Hippodroom er in de toekomst uitzien.
Zo kan Inside Outside Hippodroom er in de toekomst uitzien. © gf

De watersportverenigingen halen voorbeelden aan uit Denemarken, Spanje en Engeland. De opportuniteiten worden ook opgesomd : “Elke vier jaar worden in voorbereiding van de Olympische Spelen de Sailing World Championships georganiseerd. Er komen 1200 atleten en 100.000 bezoekers.”

Nederland

Een opvallende spreker was Tim Lemeer van de jachtclub Scheveningen. Hij kwam getuigen hoe ze het in Den Haag aanpakten. “Na het verdwijnen van de Norfolklijn in de jaren ’90 ontstond in het havengebied een grote zone. De gemeente heeft daar toen het voortouw genomen voor een plan dat ze samen met watersportverenigingen, visserij, offshore en bewoners opstelde. Alle gebiedsdelen kregen een invulling en het summum voor ons was de organisatie van het WK zeilen vorig jaar, de Ocean Race en tal van evenementen. Ik zie gelijkenissen met Oostende waar de watersporters ook meteen de zee op kunnen zonder sluis. Maar ik herken vooral hun vraag. Het is een kopie van wat wij realiseerden. Wat ze met hun masterplan willen, kan Oostende helemaal op de kaart zetten.”

Reactie stadsbestuur

Sportschepen Bart Plasschaert kent de sector zeer goed: hij was zelf watersporter en bestuurder in een club en is vader van zeilkampioene Emma. Hij was een aandachtige luisteraar. “De watersport is een zeer grote factor in het aanbod. Er is van hen een goede insteek om samen te werken. Rond infrastructuur zijn er echter verschillende overheden en organisaties bevoegd. Het is dus niet enkel een zaak voor de stad. Toch bekijk ik in het schepencollege hoe we hun vraag naar een masterplan kunnen aanpakken en initiëren. Het kan ook belangrijk zijn voor subsidies van Sport Vlaanderen als ze merken dat er een door de stad gedragen plan is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier