Nowedo ontfermt zich al 30 jaar over slechthorenden: “Niemand blijft hier aan de zijlijn staan”
Nowedo is in Noord-West-Vlaanderen één van de vele regionale verenigingen voor doven en slechthorenden. De vzw bestaat 30 jaar en dat werd zaterdag uitgebreid gevierd in Het Gebarenhuis in Sint-Kruis. “Nowedo zorgt ervoor dat niemand aan de zijlijn blijft staan.”
Nowedo ontstond eind jaren negentig vanuit een behoefte om bijeenkomsten en activiteiten voor dove mensen te coördineren en te stimuleren. De vzw werd in 1994 opgericht en sinds 2001 hebben ze hun eigen ontmoetingscentrum. Ze trokken in in ‘Het Gebarenhuis’, voorheen Effeta , langs de Polderstraat in Sint-Kruis. In die ruimte kwam ook een gebarencafé wat de ontmoetingen gemakkelijker maakt en lotgenoten bijeen brengt.
Eerste vrouw aan kop
De prioriteit van Nowedo is zich bekommeren om de belangen van doven en slechthorenden. Hoe dan ook doen ze veel meer dan dat. Nowedo organiseert sociale en culturele activiteiten en verspreidt informatie over toegankelijkheid, gebarentaal en de dovencultuur. De voertaal is er natuurlijk de Vlaamse Gebarentaal. De doelgroep is zeer groot en bestaat naast de doven en slechthorenden uit hun familie en vrienden, Vlaamse Gebarentaalgebruikers, Tolkstudenten, studenten VGT en andere geïnteresseerden in de leefwereld van doven. “Nowedo telt momenteel 270 leden. Veertig procent komt uit Groot-Brugge. De anderen uit andere hoeken van Noord-West-Vlaanderen”, vertelt Claudia Van Driessche. Zij is sinds het ontstaan de vijfde en eerste vrouwelijke voorzitter.
Paaseierenraap
Het aantal verschillende activiteiten is zeer groot Er wordt aandacht besteed aan seminaries, cursussen en boeiende thema’s tijdens een gezellig samenzijn. Zo was er vorige maand in het ontmoetingscentrum een kuis- en klusjesdag, een bezoek aan het trammuseum in De Panne en een uitstap naar de Kalmhoutse Heide. Ook organiseerde Nowedo onder begeleiding van een tolk en een gids een bezoek aan de Triënnale in Brugge. Dit alles wordt georganiseerd binnen de diverse afdelingen, waar Kompas & de Ladies er één van is. Die afdeling houdt zich bezig met activiteiten enkel voor vrouwen. De Zeester is een tweede vergelijkbare afdeling, maar die werkt vanuit Oostende. Daarnaast is er Jeugdwerk Nowedo, die is verdeeld in drie leeftijdsgroepen tot 35 jaar. “Zij doen bijvoorbeeld een paaseierenraap, een Sinterklaasfeest, een fuif en een bezoek aan een pretpark”, vertelt de voorzitter. “De senioren vormen een vierde afdeling. Iedere tweede donderdag van de maand komen zij gezellig samen in Het Gebarenhuis om spelletjes te spelen of ze verzamelen om op uitstap te gaan.”
“We willen nieuwe mensen, nieuwe ideeën. Al is dat niet gemakkelijk”
Met hun 122 jaar is de Koninklijke Brugse Dovenvereniging de oudste afdeling. Zij zetten ongeveer zes keer per jaar iets op poten. En dan is er nog de sport. “De Vliegende Pluim is een badmintonclub. Deze groep komt iedere vrijdag samen in Sport Vlaanderen in Assebroek. Als wandelclub is er de Dove Frisse Stappers. Met een klein, gezellig groepje maken zij maandelijks op zondagmorgen een mooie wandeling.”
Heikel punt
Nowedo beschikt over het nodige personeel en heeft tevens drie werkgroepen. Zij houden zich bezig met het archief, evenementen en feesten organiseren, maar onderhouden ook het gebouw. “Dat is overigens de grootste verantwoordelijkheid”, vindt Nico Dumalin. Hij ondertussen 25 jaar bestuurslid en als het ware de motor van Nowedo. “Financieel blijft het zoeken naar de nodige fondsen om verbouwingen te realiseren of opknapwerken te doen. Alsook sponsors die voor een aanvulling kunnen zorgen. Er is enkel de subsidie van stad Brugge, maar dat is niet voldoende om alle kosten te dekken. Daarnaast blijft ook vrijwilligers vinden een heikel punt”, aldus Dumalin. Het bestuur gebruikt nu diverse middelen om de nieuwe generatie warm te maken. “We willen nieuwe mensen, nieuwe ideeën. Al is dat niet gemakkelijk. De jongeren vinden moeilijk hun weg naar hier. Zij hebben hun eigen, andere interesses. Er heerst een andere mentaliteit”, besluit de voorzitter. “Maar we zien het goedkomen.” (ACR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier