“Nog één keer repetitie van fanfare meemaken”: Gaston Logghe (90) krijgt emotioneel verjaardagscadeau
Gaston Logghe (90) droomde ervan om zowat 70 jaar na zijn laatste repetitie bij de Koninklijke Fanfare Orpheonisten in Gistel nog eens een repetitie van de vereniging bij te wonen. Onder impuls van zijn familie en de sympathieke bende muzikanten beleefde de kwieke negentiger een avondje om nooit te vergeten. “Dit brengt een pak herinneringen en emoties naar boven.”
In 1944, toen hij 10 jaar oud was, ging Gaston muziek spelen bij de Orpheonisten – het zat in de familie. De bugel, een blaasinstrument dat enige gelijkenissen vertoont met de trompet, was zijn ding. Ook broer Marcel, een trombonespeler, was actief bij de welbekende fanfare. In 1955 kwam aan de muziekcarrière een eind, toen de werk- en gezinsplicht riepen. “Al speelde hij geen actieve rol meer bij de Orpheonisten, de interesse in muziek is er altijd gebleven. Zo trokken we bijvoorbeeld nog naar taptoeshows. Toch bleef papa altijd maar verhalen van vroeger ophalen”, vertelt zoon Didier. “Voor zijn 90ste verjaardag bedachten we een leuke verrassing: omdat papa vaak over de fanfare praat, besloten we hem in alle geheim nog eens naar de repetities te brengen. Hij wou toch zó graag nog één keer een repetitie bijwonen.”
“De vereniging zoals we die op vandaag kennen, is gevormd door mensen als Gaston”
In de goeie oude tijd repeteerden de muzikanten steevast op café, zoals in de recente geschiedenis nog in het lokale Molenhof. Pas sinds de coronapandemie verhuisde de Orpheonisten naar het cultuurcentrum van Moere. Het was op de vooravond van zijn verjaardag dat Gaston door zijn familie nietsvermoedend naar dat centrum werd gebracht. “Papa groeide op in de Torenhofstraat even verderop, net op de grens met Moere, en ging naar de lagere school waar nu het cultuurcentrum is ondergebracht. Maar in dit centrum repeteren bij de fanfare? Dat heeft hij nooit meegemaakt. Daarom dat de hele rit hierheen een grote verrassing was”, verklaart Didier. En aan die verrassing werkten de Orpheonisten maar wat graag mee. Voorzitter Rudi Clybouw, dirigent Geert Vanhoutte en de zestig muzikanten hadden voor Gaston dan ook één en ander in petto. Wanneer de jarige de repetitiezaal betrad, begonnen de muzikanten ‘happy birthday to you’ te spelen. Gaston kon z’n ogen en oren niet geloven, en sloeg de handen voor het gezicht. De familie had met Lieve Serruys ook een fotograaf ingehuurd om het knappe tafereel voor altijd vast te leggen. Ook dochter Cathy, schoonkinderen Ria en Ivan, en kleindochter Delphine genoten van het moment.
Oorkonde
“Eens Orpheonist, altijd Orpheonist”, zegt fanfarevoorzitter Rudi Clybouw. “De vereniging die we op vandaag kennen, is sinds het ontstaan in 1862 gevormd door mensen als Gaston. Daarom overhandigden we aan Gaston een oorkonde waarin we uitdrukkelijk zijn rol in onze geschiedenis onderschrijven. Bovendien zorgden we nog voor een leuke extra: een fotokader met daarin de oudste foto die we van de fanfare konden vinden, uit 1910, en de meest recente groepsfoto van vorig jaar met onze nieuwe uniforms.” Tijdens de repetitie kreeg Gaston ook een plekje tussen de muzikanten – uiteraard, vlakbij de trompetspelers, zoals zo’n 70 jaar geleden.
Kwiek
“Och, deze avond brengt zoveel herinneringen en emoties naar boven”, reageert Gaston zelf. “Muziek heeft altijd een prominente rol in m’n leven gespeeld. Waar ik de oorkonde en foto zal ophangen? Netjes in de living. Dit betekent heel veel voor mij.” Dat beaamt ook z’n zoon. “Kermissen, carnavals, huldigingen en vieringen; soms vrolijk, soms ingetogen: fanfaremuziek bezorgt je áltijd emoties. Dat vader, maar ook grootvader en overgrootvader een verleden hebben bij de fanfare bewijst hoe die goeie herinneringen ook worden doorgegeven. Ik denk dat deze avond papa nog lang zal herinneren. Hij woont nog altijd zelfstandig in Oudenburg, is goed op de hoogte van de actualiteit, is zowel fysiek als mentaal heel fris en is een heel sociaal iemand. Als je voor of achter hem staat aan pakweg de kassa, zal hij steevast een praatje met je slaan.” Wedden dat dat praatje nu vooral over deze verrassingsavond zal gaan?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier