Net geen 9.000 Rotary-eendjes hebben het lastig tegen wind; publiek massaal opgedaagd om te supporteren

Vanop de Centrumbrug keken heel wat mensen toe hoe het peloton van 9.000 eendjes zich moeizaam een weg baande richting finish. © Frank Meurisse
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

8.945 badeendjes maakten een tocht bezig op het kanaal. Ze werden losgelaten door de jubilerende Rotary Club Izegem, maar hadden het door de plots gewijzigde deining moeilijk om richting finish te zwemmen. Gelukkig stonden er naar schatting duizend supporters om ze aan te moedigen.

“Net geen 9.000 eendjes konden we te water laten”, zegt communicatieverantwoordelijke Rik Decock van Rotary club Izegem. “Een onverhoopt succes. We hadden aanvankelijk rekening gehouden met een 6.000-tal maar moesten meteen deelnemingsformulieren bij laten drukken. Ook online boomden de inschrijvingen.”

De intensieve marketingcampagne rond de Duck Race wierp duidelijk vruchten af.

Met bladblazers probeerde Rotary letterlijk het tij te keren

Met een kraanarm werden de eendjes stipt op 15 uur in het kanaalwater losgelaten, maar de gele en rode – van respectievelijk de volwassenen- en kinderreeks – hadden het duidelijk moeilijk. De deining op het kanaal was anders dan bij het testmoment eerder en dus dobberde een aantal eendjes zelfs de verkeerde kant uit.

Bladblazers hielpen het tij te keren en met sleepbomen raakten ze uiteindelijk toch op koers naar de finish, luid aangemoedigd door het massaal opgekomen publiek. Rotary had geen moeite gespaard om de nieuwe fiets- en wandelzone helemaal in het thema in te kleden.

“Dit durfden we niet dromen”, zei voorzitter Geert Soetaert. “De kroon op ons 50-jarig bestaan. Dit jaarlijks doen is niet haalbaar, dit vergt een enorme inzet van onze leden. Maar misschien kunnen we dit binnen enkele jaren opnieuw nog eens organiseren.”

Morgen zondag is er nog Izovino bij Rotary Club Izegem. Info: www.izovino.be. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier