“Na 35 jaar de oudste kroegentocht van ’t land”: Bjorn Olivier kijkt vooruit naar Izegem Klinkt (17 mei)
Bjorn Olivier en zijn team van de Leutvrienden zijn klaar voor een 33ste editie van de kroegentocht, Izegem Klinkt. “We willen de mensen samen brengen, wat meer verbinding is in deze tijden niet slecht. En we hebben daarvoor weer heel wat mooie bands weten te strikken.”
Bjorn Olivier groeide op in Ingelmunster, zijn ouders runden er onder meer de cafés Ingelpub en Algarve.
Hoe kwam je dan bij Koffie Moeders Droom terecht, de liefhebbersvoetbalploeg die destijds de Kroegentocht organiseerde?
“Ik had ook gevoetbald bij Algarve, maar toen mijn ouders daar stopten in 2003 bij de geboorte van onze zoon trokken we met enkele spelers van Algarve naar KMD. Ik kwam er ook al snel in het bestuur. Weet je, nu moet je haast iemand smeken om zich te engageren, maar dat was toen nog met verkiezingen.”
Ondertussen behoort liefhebbersvoetbalploeg Koffie Moeders Droom ook al een tijdje tot het verleden. Maar onder de kroegentocht zetten jullie verder de schouders.
“De allereerste kroegentocht in 1990 werd georganiseerd onder impuls van Paul Berlamont, de opbrengst ging toen naar KFC Izegem. Daarna kwam KMD in het verhaal en toen dat ophield, besloten we de Leutvrienden op te richten. De meeste mensen hadden ook een KMD-verleden, we zijn nu nog met een 20-tal. We houden wat contact via ons WhatsApp-groepje, organiseren twee keer per jaar een activiteit en dan is er nog Izegem Klinkt natuurlijk. We zijn wat van de naam kroegentocht afgestapt, omdat we meer zijn dan dat. Maar met ons bestuur met ook Andy Deneir, Jurgen Vierstraete, Peter Vanackere, Thierry Vandecasteele en Jonathan Mestdagh staan we straks in voor de 33ste editie. Twee jaar kon het niet doorgaan, eigenlijk moest het dit jaar de 35ste geweest zijn.”
Izegem Klinkt is overigens de oudste kroegentocht in Vlaanderen. Velen probeerden het, weinigen hielden het vol.
“Evident is het ook niet meer. De prijzen swingen de pan uit. We hebben dit jaar het geluk dat het stadsbestuur onze subsidie fiks verhoogd heeft, maar dat betalen we meteen terug door twee extra cafés op te nemen. De Lagaar is terug van weg geweest en In ’t Geniep is helemaal nieuw. In totaal hebben we nu 14 cafés, goed voor evenveel optredens. En die zijn zeer divers. In het Izegemse centrum hebben we het geluk toch nog veel cafés te hebben op wandelafstand, maar het is niet meer zo dat ieder pand een café is. Ons publiek zit daarom wat meer verspreid. Nu is ook de Sint-Pietersstraat helemaal in de ban van Izegem Klinkt. Want naast In ’t Geniep doen daar ook Ariba, De Oude Sint-Pieter en ’t Doolkruydt mee.”
Jullie datum schoof ook een weekje op.
“Normaal is de tweede vrijdag van mei onze datum, maar dat is een dag na de kwarttriatlon. Voor de horeca zal het wellicht welkom zijn dat de activiteiten wat gespreid zijn. We hebben weer 14 cafés kunnen warm maken voor deelname, maar voor ons is dat ook echt wel het maximum. Zeker ook budgettair. De cafébazen doen uiteraard hun duit in het zakje, maar de opleg van de groepen komt van ons. Sinds enkele jaren is het ook gratis, het is dankzij onze trouwe sponsors en de steun van de stad dat we dit kunnen behouden. Een van de 14 optredens is bij ons op het Bierkasteelterras op de Grote Markt. Daar geven we opnieuw jong Izegems talent de kans, ‘Middle of Nowhere’ is een jonge band. Vorig jaar traden ‘Girls from Below’ daar op, nu staan die bij Leute’s. Het terras is voor ons een manier om ook een centje te verdienen. Dat optreden vindt plaats voor aanvang van Izegem Klinkt zelf. Daar treden de groepen op tussen 21 en 01 uur, maar daar pinnen we ons ook niet helemaal op vast. In Plan B bijvoorbeeld is er met Gudinöv een band die drie keer dezelfde set speelt, je kan dus drie keer inpikken. Je kan je avond zo ook wat plannen. In De Oude Sint-Pieter treedt Maximus dan weer op van 22 uur tot middernacht. Aan de overkant van de straat doen lokale helden DJ Stekie en Yves hun ding, maar ook Michiel Cnudde zal daar de moeite zijn.”
Kun jij zelf overal een momentje meepikken?
“Dat is de bedoeling, we starten stipt om 21 uur. We doen daarbij alle cafés, pikken een nummertje of twee mee en betalen ondertussen ook de groepen. Ik houd daar ook aan om dat persoonlijk te doen.”
Ook de affiches en boekjes zullen weer niet ontbreken.
“Dat doe ik ook al jaren. Ik geniet nog altijd na van de momenten met Mia van Nonkeltjes, dan trok ik met haar naar boven om de laatste details te regelen… (lacht). Ondertussen is Izyprint onze partner. Dit jaar presenteren we ook per café een aparte affiche, maar er zijn natuurlijk ook nog de algemene affiches en de boekjes. Straks trek ik met een rugzak vol de baan op. Dan doe ik alle cafés op een dag.”
Ooit vertrouwde je ons toe dat je ook wel in de voetsporen van je ouders zou willen treden en een café zou willen runnen…
“Ik geef toe dat het nog altijd kriebelt, maar ik kan het onderdrukken. Ik heb ook een gesprek gehad op mijn werk, mijn vrouw keert straks terug op haar werk nadat ze een tijdje out was en ook zij heeft een verantwoordelijke job. Ik heb het nog niet begraven, maar we parkeren het alvast even. Je engageren, iets doen… Ik heb dat van thuis uit. En bij ons in het gezin is dat ook zo. Onze zoon is hoofdleider in de KSA en ontwikkelde nu ook de website voor Izegem Klinkt. Wij brengen graag mensen samen, er mag wat meer verbinding zijn tussen de mensen. Aan corona denk ik bijvoorbeeld niet graag terug. Een eigen café zit er nog niet meteen in, maar bij ons thuis organiseren we dan af en toe optredens.”
Volledige programma en meer info vind je op izegemklinkt.be
Bjorn Olivier
Privé
Bjorn Olivier (46) is getrouwd met Nathalie Folens, ze zijn de ouders van Lukas (21) en Lotte (19). Het gezin woont in de Rozenlaan.
Opleiding en loopbaan
Bjorn liep sportschool, maar kwam vervolgens in de metaalsector terecht. Hij is nu groepsverantwoordelijke in WAAK Kuurne waar hij een team van 40 medewerkers mee aanstuurt.
Vrije tijd
Izegem Klinkt, fietsen, wandelen en optredens meepikken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier