Meer dan 1.000 Kortrijkse jongeren goedkoper op kamp met duurzame groepsaankoop

Jeppe Remy, rechts van Bert Herrewyn, organiseert dit ad hoc, maar voor een duurzame verankering kijkt hij volgend jaar naar de stadsdiensten © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Voor het tweede jaar op rij stappen jeugdverenigingen mee in de duurzame groepsaankoop ‘Kompagnon op Kamp’ voor producten die leden anders elk afzonderlijk aankopen. Denk aan shampoo, zonnecrème, maandverband of tandpasta. Dat zorgt voor een goedkoper kamp voor elk lid. Net als vorig jaar stappen 8 jeugdbewegingen mee in het aanbod, goed voor een bereik van meer dan 1.000 kinderen.

Voor sommige gezinnen die het financieel niet breed hebben, zijn de kosten van inschrijvingsgeld, uniform en een kamp toch te groot. “Als jeugdbeweging kan je een grote inspanning doen. Door de producten die elk kind nodig heeft via een groepsaankoop ter beschikking te stellen, daalt de kostprijs aanzienlijk. Met deze actie maken we het jeugdwerk in Kortrijk nog toegankelijker. Door financiële drempels te verlagen, geven we zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans om de tijd van hun leven op kamp te beleven”, zegt Jeppe Remy, initiatiefnemer Kompagnon op Kamp.

De aankoop van shampoo, tandpasta en zonnecrème levert per gezin een besparing van ongeveer 25 euro op. Voor meisjes die zo ook tampons of maandverband ter beschikking krijgen, gaat het om een besparing van ongeveer 40 euro. Sommige jeugdbewegingen voorzien via de aankoop ook luchtmatrassen en slaapzakken. Dan bespaart een gezin ongeveer 80 euro.

In totaal werden 40 tandpasta’s, 49 shampoos, 160 zonnecrèmes, 13 tampondozen, 21 maandverbanddozen, 4 slaapzakken en 4 luchtmatrassen besteld. Ook Chiro Stine uit Heule kwam voor een tweede keer hun pakket ophalen. “We waren zeer tevreden met het initiatief vorig jaar, dus nemen we graag opnieuw deel. We merken ook dat de ouders het appreciëren. Producten zoals zonnecrème kosten bijvoorbeeld wel wat en het komt tijdens de zomerkampen altijd van pas. Het gaat om producten – zelfs bijna allemaal ecologisch verantwoord geproduceerd – die iedereen nodig heeft”, zegt Nina Hermans.

“Het is enorm sterk dat vrijwilligers uit de jeugdverenigingen zelf initiatief nemen om hun werkingen op maat van alle kinderen te organiseren. Net als vorig jaar ondersteunt de stad dit project met een subsidie van 3.000 euro”, duidt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier