Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie”
De Maria-Ommegang trekt op zondag 7 juli door de Poperingse centrumstraten. Het Maria-Ommegangscomité kon door problemen aan het gebouw niet aan kledij of attributen voor de processie. Daarvoor werd een oplossing gevonden en het comité kijkt reikhalzend uit naar de processie.
De Maria-Ommegang beeldt de geschiedenis van de stad uit en toont het mirakel van het doodgeboren kind dat weer tot leven kwam in 1479, op voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jan. De processie is vaste waarde geworden aan de start van de grote vakantie, maar vorig jaar kon de Maria-Ommegang niet doorgaan. We konden niet aan de kledij en de attributen voor de processie. Er was schade en instortingsgevaar aan zaal de Gilde door graafwerken op het terrein ernaast”, legt Rita Mareco in naam van het Maria-Ommegangscomité uit. “Ondertussen is alles verhuisd naar Casco, een lokaal bij de seviceflats in de Veurnestraat. We kunnen daar nu minstens een paar jaar terecht.”
Kermis
De Maria-Ommegang vindt traditiegetrouw plaats op de eerste zondag van juli, dit jaar op 7 juli. “De processie start aan de H. Hartstraat, en gaat daarna verder via de Bruggestraat, G. Gezellesstraat, Grote Markt, Gasthuisstraat, Casselstraat, Keer van de Ommegang, Boeschepestraat, Burgemeester Bertenplein, Vroonhof, Ieperstraat, Valkestraat, en eindigt op de parking bij de St. Janskerk. De drie kerken, drie parochies, bevinden zich op het parcours. Tijdens de processie is het hele centrum verkeersvrij en houdt men bij de kermisattracties rekening met de processie, de muziek wordt stilgelegd en de molens draaien niet.”
Helpende handen
“In de laatste processie liepen er een 750-tal figuranten mee, we hopen dat we dit jaar nog eens aan hetzelfde aantal geraken. In veel groepen zijn er een aantal oudere mensen mee. Gelukkig hebben we ook nog een heel aantal jonge mensen. Het is niet evident om invallers te vinden als er mensen uitvallen. We zijn, als Poperingenaars, fier op onze processie en we hopen dat we nog een hele tijd kunnen doorgaan”, zegt Rita.
“Echt grote vernieuwingen zijn er dit jaar niet. We hebben wel gezorgd dat de begeleiders van de praalwagen met het beeld nieuwe kostuums hebben. Ook de witte paarden, van Noord-Frankrijk die de wagen trekken hebben nieuwe dekkleden. We proberen ieder jaar iets te vernieuwen, maar alles kost veel geld. Als er nog mensen zijn die willen meestappen of op een of andere manier willen meehelpen: iedereen is zeer welkom. Elke helpende hand is een geschenk.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier