Lendeleedse Velocub is honderd jaar jong: “We zijn een koersgemeente pur sang”

De bestuur en de leden werden ontvangen door het gemeentebestuur. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Zaterdag 18 mei was voor de Lendeleedse Veloclub een historische dag. Het bestuur en zijn leden mochten naar het gemeentehuis voor een officiële ontvangst naar aanleiding van hun honderdste verjaardag. Het mag gezegd, Lendelede is een koersgemeente en daar geldt de slogan ‘de koers is van ons’.

Schepen van Sport Daan Mostaert verwees in zijn ontvangstrede naar de verdiensten van de veloclub, nu geleid door voorzitter Jaak Vermandere.

Bakermat

Volgens Mostaert is Lendelede zonder meer de bakermat van de koers. “We zijn een koersgemeente pur sang. Heel wat jonge renners kwamen zich hier vroeger ontwikkelen, wellicht omdat Lendleeberg een mythische col is. De Lendeleedse Veloclub was ook echt een kweekvijver van talent. Heel wat wielergrootheden zagen hier het levenslicht. We denken hierbij aan Hubert Hutsebout, Ronny Vanmarcke, Andrew Vancoillie en Alec Segaert, om er maar een paar te noemen.”

“Wij hopen dat de Lendeledenaren hier nog vele jaren mogen genieten van koers”

Schepen Daan Mostaert dook ook even in de archieven van de club. “Alles begon in café Casino in 1924 onder de leiding van wijlen Arsène Depaepe, samen met Cyriel Beeuwsaert, Julien Buyck, Achiel Lafaut en Georges Rommel. Ze slaagden er zelfs in om in 1934 het BK voor juniores te organiseren in Lendelede. Het laatste hoogtepunt was de organisatie van de grote prijs MHD-Filou op 1 april laatstleden, de eerste profkoers in de gemeente.”

Steeds moeilijker

“Het opzet van de stichters was van meet af aan duidelijk. Jaarlijks zouden er wielerwedstrijden georganiseerd worden en dat werden er vier per jaar, wat zeker niet evident is. Al jaren klinken noodkreten uit koersmiddens dat het alsmaar moeilijker wordt om wedstrijden georganiseerd te krijgen. Al in 1997 luidde Jozef Lagae, die meer dan 50 jaar actief geweest is binnen de veloclub , de alarmbel. Precies daarom is het 100-jarige jubileum meer dan een prestatie. Wij hopen dat de Lendeledenaren hier nog vele jaren mogen genieten van koers”, besloot schepen Daan Mostaert. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier