Leerlingen Vives ontwikkelen speciaal kassasysteem zodat mensen met een beperking hun buurtwinkel nog beter kunnen uitbaten

In De Companie hebben ze dankzij de leerlingen van Vives een nieuw kassasysteem. © Stefaan Beel
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Dankzij de steun van onder andere leerlingen van hogeschool Vives en de leden van Rotary Mercurius staat de buurtwinkel van dagcentrum De Companie in Beveren helemaal op punt. De personen met een beperking die de winkel uitbaten werken voortaan met een aangepast kassasysteem. “En sinds maandag hebben we hier zelfs een eigen digipunt”, aldus coördinator Koen Vandemoortele.

Sinds begin september 2023 runnen negen personen met een beperking samen met hun begeleiders een buurtwinkel langs de Heirweg. “Onze gasten hebben inmiddels helemaal hun draai gevonden op de plek waar vroeger De Klaproos gevestigd was. Dagelijks komen hier 30 à 40 klanten over de vloer, een succes”, aldus Koen Vandemoortele die samen met Hannelore Gheyle het dagcentrum oprichtte. Zij merkten wel dat het voor de mensen met een beperking onmogelijk was om met een klassiek kassasysteem te werken. Gelukkig konden zij op de leerlingen toegepaste informatie van hogeschool Vives rekenen. Via het leerbedrijf Abinet en met de ondersteuning van de firma Accomodata bouwden zij een kassa aangepast aan de uitbaters van de winkel. “Het kassasysteem werkt bijvoorbeeld met audio waardoor zowel de medewerkers als de klanten horen hoeveel de inkopen kosten”, legt student Luka Vandecasteele in. Het kassasysteem en een aangepaste weegschaal werden geschonken dankzij de financiële steun van Rotary Mercurius Roeselare en Cera.

Digipunt

Bij De Companie stapt men mee in de trein van de digitalisering. Meer nog sinds maandag is er een digipunt in de buurtwinkel. Op maandagmiddag kan men er voor vragen over het gebruik van gsm’s en pc’s terecht bij Nadine Meyfroot. “De voorbije periode zetten de studenten van Vives ons mee op weg om aan naambekendheid te winnen. De Companie was aanvankelijk niet zo bekend bij het grote publiek, maar inmiddels hebben we toch al meer dan duizend volgers op Facebook”, aldus Meyfroot. Ondertussen kijkt men bij De Companie hoopvol uit naar de toekomst. De buurtwinkel in de Heirweg is een tijdelijk initiatief. “Op 1 september krijgen we de sleutels van het parochiaal centrum in Beveren. Na de nodige verbouwingen hopen we er over anderhalf jaar met ons dagcentrum onze intrek in te nemen. Maar we beseffen maar al te goed dat we maar stap voor stap kunnen groeien”, aldus Koen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier