Koppel weldoeners geeft Orpheonisten een welverdiend duwtje in de rug: “Zo’n vereniging moet je soigneren”

Fabiola Mostrey en Patrick Lanssens overhandigden aan voorzitter Rudy Clybouw van de Orpheonisten een cheque van 2.600 euro, de opbrengst van hun kerstrozenverkoop. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Van een mooie geste gesproken. Fabiola Mostrey (63) en Patrick Lanssens (64) zetten een hele inzamelactie op poten om de Koninklijke Fanfare Orpheonisten Moere te steunen. Waarom? “Als je wil dat dit soort verenigingen kan voortbestaan, moet je er iets voor doen”, laat het koppel optekenen. Bij de muzikanten uiteraard niets dan blije gezichten.

De repetities van de Orpheonisten komen weer op gang en de start van het nieuwe jaar kreeg een speciaal tintje. Zo kreeg de koninklijke vereniging – ze bestaat al sinds 1862 (!) – maar liefst 2.600 euro overhandigd. “Dat is al de moeite, hé”, glundert fanfarevoorzitter Rudi Clybouw. “Kijk, vorig jaar vernieuwden we voor het eerst in ruim veertig tot vijftig jaar onze kostuums. Dat was een heel mooi, maar broodnodig en duur project. Ook toen kregen we steun van het koppel met een gelijkaardig bedrag.”

De vernieuwingsoperatie kostte om en bij de 60.000 euro, waarvan het stadsbestuur en de fanfare de kosten netjes deelden. “Dit jaar willen we het trommelkorps vernieuwen. Dat gaat dan onder meer over trommels, stokken en het harnas om het instrument te dragen. Ook zo’n project loopt al snel op. Maar het is belangrijk dat we blijven vernieuwen en investeren.”

Hartverwarmend

Maar zo mooi het verhaal van de Orpheonisten an sich al is, zo hartverwarmend is de geste van Fabiola en Patrick. Dankzij hun onbaatzuchtige inzet zamelden ze een ferme stuiver in. Hoe dat komt? “Daarvoor moeten we terug naar een actie die we eerder op poten hadden gezet. Zowat twintig jaar lang verkochten we via de vereniging NephcEurope kerstrozen om geld in te zamelen voor nierpatiënten”, vertelt Fabiola, die jarenlang professioneel actief was in de zorgsector. “De acties leverden telkens een mooie stuiver op, maar na verloop van tijd was het vele werk en zeker in combinatie met mijn job niet langer houdbaar.”

Band met Moere

Bovendien verrichtte het koppel ook heel wat vrijwilligerswerk in de regio. Een paar jaar terug ging Fabiola met pensioen en kwam opnieuw wat meer tijd vrij. “Zo zijn we vaste klant op de concerten van de Orpheonisten in Moere en pikten we het idee op om geld in te zamelen voor hun kostuumproject. Ik kende het reilen en zeilen van de vroegere kerstrozenacties en besloot, na een gesprek met de fanfareleiding, een inzamelactie voor hen op te starten. Leuk detail: dirigent Geert Vanhoutte was vertrouwd met de vroegere nierpatiëntenacties.” Vorig jaar leverde de eerste kerstrozenverkoop voor de fanfare 2.500 euro op, nu dus ietsje meer.

“Orpheonisten spelen een belangrijke sociale rol in Moere” – Fabiola Mostrey, milde schenker

“We zochten zelf sponsors om de aankoop van de kerstrozen te dekken. Lokale handelaars konden ervoor kiezen om voor 30, 60 of 90 euro aan sponsoring te kopen in een boekje of op de website. Vervolgens klopten we aan bij de Gistelse kweker Provoost en gingen we aan de slag: aanbellen bij mensen thuis, een verkoop op de markt… Finaal gingen 523 kerstrozen over de toonbank”, gaat Fabiola voort.

“Kijk, in Gistel hebben we best veel cultuur. Maar een koninklijke vereniging? Als je zoiets hebt en wil dat het kan blijven voortbestaan, mag je dat best eens soigneren. Vergeet niet dat zo’n organisatie veel geld kost, hé. Niet alleen aan instrumenten, maar in het geval van de Orpheonisten zijn er ook nog eens muzieklessen voorzien. Zoiets komt er niet zomaar. De Orpheonisten spelen een belangrijke maatschappelijke rol in Moere. Nog dit: we hebben lang in het dorp gewoond en onderhouden er goeie banden mee. Er heerst veel samenhorigheid. Moet je weten: mijn man bracht er zijn hele jeugd door en zijn vader was de laatste garde of veldwachter.”

Kalender

De Orpheonisten zelf zetten koers richting hun jaarlijkse lenteconcert, op zaterdag 27 april in de lokale kerk. Op maandag 20 mei kan je hen aan het werk zien tijdens de Zeezegening in Wenduine en kort erna, op zondag 2 juni, op Moere Kermis. We gaan al richting het jaareinde met op zaterdag 16 november het Ceciliafeest en op zaterdag 21 december het kerstconcert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier