Kachtem en Hilders zijn 50 jaar verbroederd; Duitse delegatie op bezoek in het Hemelvaartweekend
Sinds 1974 is Kachtem verbroederd met het Duitse Hilders. In het Hemelvaartweekend komt een Duitse delegatie op bezoek naar Izegem. “Onze Duitse vrienden zijn eigenlijk familie geworden”, zegt Jacques Denys.
Jacques Denys (76) is voorzitter van het Hilderscomité en een geboren Izegemnaar. Hij woonde een tijdlang in Emelgem maar huist ondertussen al enkele decennia in de Oosthoekstraat in Kachtem. “De beginjaren maakte ik niet mee. Maar het was onder meer dokter Lucien Verbeke die aan de basis lag van de verbroedering. Met Allerheiligen 1974 kreeg die jumelage een officieel karakter; toen was Kachtem nog geen onderdeel van Izegem.”
Wandelparadijs
Na de fusies eind 1976 werd de verbroedering door de stad Izegem overgenomen, maar in de praktijk waren het de Kachtemnaars die verder op en neer reisden naar de Duitse deelstaat Essen. “Hilders is een pittoresk dorp. Je vindt er nog heel wat authentieke Duitse gebouwen. Ook de natuur is er prachtig; het is een paradijs om er te gaan wandelen.”
Ondertussen is Jacques al meer dan 20 jaar voorzitter van het comité. Om het jaar komt een delegatie naar hier, of trekt een groep Kachtemnaars naar Hilders. “Maar net voor corona toonde de toenmalige burgemeester van Hilders minder interesse. Hun komst ging niet door en dan kwamen er de door corona geannuleerde edities aan. Zij zijn hier voor het laatst geweest in 2017, een jaar later gingen wij bij hen op bezoek. Ondertussen zijn wij er in 2023 opnieuw geweest, nu komen zij naar hier. De banden met de mensen daar zijn heel nauw. Door de jaren heen zijn dat meer dan vrienden geworden, het is eigenlijk familie. Vroeger sliep iedereen ook bij gastgezinnen, dat is nu niet meer zo evident. Maar pakweg de helft van de 33 Duitsers slaapt onder een Kachtems dak, de anderen verblijven in het Parkhotel.”
Verbroederingen zijn niet meer zo evident, maar toch houdt men er in Kachtem aan dit levendig te houden. “In het eerste jaar gingen 230 mensen mee, in 1982 waren dat er nog 172. Dat is nu wat teruggevallen, maar in totaal komen nu een 70-tal mensen, waarvan de helft mensen uit Hilders, naar het verbroederingsfeest.”
Gezellig samenzijn
Er werd een programma uitgedokterd voor de Duitse gasten. “Weet je, ze zijn zot van de zee. Hilders ligt midden Duitsland in de heuvels. De zee zien, daar kun je ze altijd mee plezieren.” Het gezelschap komt op donderdag 9 mei aan. Op vrijdag is er een busreis naar Diksmuide waarna ze een boottocht maken naar Nieuwpoort. ‘s Avonds is er in ‘t Sok een Vlaams avondmaal. Op zaterdagmorgen kunnen ze de markt bezoeken, om 11.30 uur is er een officiële ontvangst op het stadhuis. In de namiddag is er een bezoek aan Eperon d’Or en ‘s avonds wordt er gegeten in ‘t Schroefke. “Daar is ook een optreden voorzien onder leiding van Wouter Boudrez en Toon Develtere. Er bestaat trouwens een hymne met Duitse én Nederlandse tekst, die we samen kunnen zingen.”
Jacques kijkt er zelf ook naar uit. “Het gaat vooral ook om gezellig samen zijn. De nieuwe burgemeester, Ronny Lars Günkel, is de partnerschap met Kachtem zeer genegen. Het zit dus goed voor de komende jaren.” (WVS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier