Jeugdensemble De Bevernootjes leert jonge muzikanten genieten van samen musiceren

De Bevernootjes met op de foto Sara Markey, Mirko Blondeel, Nick Corne, Mathias Caenepeel en Tibe Samyn.© SB
De Bevernootjes met op de foto Sara Markey, Mirko Blondeel, Nick Corne, Mathias Caenepeel en Tibe Samyn.© SB
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Sinds een drietal jaar heeft de koninklijke harmonie De Verbroedering uit Beveren met ‘De Bevernootjes’ een jeugdensemble, dat jonge muzikanten leert genieten van samen musiceren om later eventueel door te schuiven naar grote zus, harmonie De Verbroedering.

“Vroeger had onze harmonie ook een jeugdafdeling maar die heeft een hele tijd stilgelegen”, vertelt Sara Markey. “Gilbert Arteel leidde toen de repetities. Die werden overgenomen door Sam Werbrouck en later door Guillaume Noppe, momenteel de dirigent van De Verbroedering.”

Eind 2018 nam Sara het dirigeerstokje over en kreeg het jeugdensemble de toepasselijke naam De Bevernootjes. “De Beverse muziekschool telt niet zoveel leerlingen”, weet Lieze Wallican, die dwarsfluit speelt bij de harmonie.

Gemengd publiek

“De meeste jonge muzikanten vertrekken na hun notenleeropleiding naar Roeselare. Om die jongeren bij ons te houden en de doorstroom naar de harmonie te garanderen, is deze jeugdafdeling heel belangrijk.”

Het is een groot voordeel dat Sara lesgeeft in Beveren en hierdoor jonge talenten warm weet te maken om zich bij De Bevernootjes aan te sluiten. Het is ook de bedoeling dat de jeugdtak en de volwassenenharmonie elkaar een beetje overlappen. We streven naar een gemengd publiek van tien tot twintig jaar. Nieuwe leden zijn vanaf het tweede jaar instrument van harte welkom.”

Eigen concert

“Van bij de start organiseerden we naast de repetities ook activiteiten die niet muziekgerelateerd waren”, vult Sara aan. “We bezoeken een pretpark, gaan naar de bowlingbaan of maken er een gezellige spelletjesnamiddag van.”

“Ons jeugdconcept is nog vrij pril. Je werkt een half jaar naar een concert toe en dat zorgt voor heel wat voldoening. Ook de optredens tijdens de opendeurdagen van STAP zijn telkens heel leuk, maar we willen meer.”

“Samen musiceren is veel toffer dan in je eentje op je kamer”

“Het was vorig jaar de bedoeling om eens volledig ons eigen ding te doen en een zelfstandig concert uit te werken. We speelden met het idee een brunch te organiseren, die onze jonge muzikanten muzikaal zouden opluisteren. Dergelijke optredens lokken opvallend meer publiek dan de ‘grote’ harmonie. Alle grootouders en familieleden willen die gastjes bezig zien en horen. Door corona is dat er evenwel niet van gekomen.”

“Onze leden zijn allemaal kinderen die lager onderwijs genoten in De Bever Centrum of op de Kapelhoek. Ook al zitten ze in een andere middelbare school, door naar De Bevernootjes te komen, verliezen ze elkaar niet uit het oog”, benadrukt deze klarinettiste.

Hechte vriendenkring

“Samen muziek maken, is gewoon veel toffer dan in je eentje in je kamer repeteren. De leukste herinneringen die ik heb aan de jeugdharmonie, zijn de vrienden die ik maakte en die nu nog tot mijn vriendenkring behoren.”

Zelfs tijdens de vakanties wordt er gerepeteerd. “We maken er dan een volledige dag van. In de voormiddag lassen we een repetitiemoment in, bakken pannenkoeken en in de namiddag maken we een uitstapje.”

“Als ik merk dat de kinderen echt genieten en hun best doen om de nummers mooi af te werken, ben ik supercontent. We brengen muziek die bij hun leeftijd hoort. Herkenbare hits of populaire nummers van op de radio. Muziek uit Pirates of the Caribbean of de Disneyklassieker Frozen passeerden al de revue.”

Geen enkel perspectief

“Op het vlak van corona hangt onze vereniging af van de Vlamo-richtlijnen. In maart vorig jaar werd alles geannuleerd. Eind augustus zijn we even heropgestart tot half oktober. Op financieel vlak heeft dat voorlopig geen gevolgen maar we zijn wel bezorgd”, zegt Lieze nog.

“We zijn bang dat ze door het gebrek aan contact uit elkaar zullen groeien. Omdat onze leden wel nog naar de muziekschool mochten, kunnen ze hun techniek op die manier wel onderhouden. Vooral bij de grote harmonie zal deze periode waarschijnlijk haar sporen nalaten. De aangeleerde stukken zullen opnieuw van nul hernomen moeten worden.”

Geen huiswerk

“Huiswerk hebben we de kinderen niet gegeven. Hier wordt vooral op samenspel geoefend en vanop afstand is dat onmogelijk. De Bevernootjes zijn pure ontspanning. We verplichten hen niet om partituren in te oefenen. Ze mogen niet het gevoel hebben dat ze naar een les komen.”

Als gedreven muzikante voelt deze periode voor Sara extra zwaar. “Je kunt niet meer doen wat je het liefste doet. Alle optredens zijn geannuleerd. Gelukkig kan ik nog lesgeven in STAP, waardoor ik bezig blijf en een inkomen heb. Alle bandjes waar ik bij speelde, liggen stil. Voorlopig hebben we geen enkel perspectief. Het heeft geen zin om energie te steken in activiteiten als we toch niet weten of die mogen doorgaan.”

De Bevernootjes

Opgericht in: september 2017

Dirigent: Sara Markey

Aantal leden: 15

Activiteiten: Twee concerten per jaar waarbij ze het voorprogramma verzorgen van de koninklijke harmonie De Verbroedering + allerlei niet-muzikale activiteiten.

Lokaal: ‘De Chalet’ in de Izegemseaardeweg

Repetities: Maandagavond van 19.30 tot 20.30 uur

Contact: Facebookpagina ‘De Bevernootjes’ , http://www.harmoniebeveren.be of bel naar 0491 37 62 90

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier