Jean Daenen is 25 jaar voorzitter van TC Hernieuwenburg Wielsbeke: “Tennis als rode draad in mijn leven”

Jean Daenen. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Jean Daenen is 25 jaar voorzitter van tennisclub Hernieuwenburg Wielsbeke. Voor de Ooigemnaar is tennis een pure passie. “Jonge spelers en speelstertjes zien groeien heeft heel veel voldoening als trainer.”

De 65-jarige Jean Daenen verhuisde in 1985 van Desselgem naar Ooigem. Op zijn 33ste levensjaar maakte hij voor het eerst kennis met tennis. Het vuur bleef vanaf toen wakkeren voor zijn favoriete sport. “Het begon allemaal toen we met een vijftal uit de straat waar ik woonde een balletje wilden slaan”, blikt Jean terug. “Ik volgde les bij deze club en al vlug werd dit mijn grote hobby. Ik was veel terug te vinden op de club, waardoor de vraag kwam, via via, of ik in het bestuur wilde stappen. “Zulke mensen zijn nodig in het bestuur”, klonk het toen. “In 1989 gebeurde dit dan ook effectief. Vanaf toen ging de bal definitief aan het rollen. Tien jaar later, in 1999, volgde ik Filip Coessens op als voorzitter. Ik ben dus de fiere voorzitter van een club met 130 actieve leden die elk jaar een week durend tornooi organiseert over onze drie terreinen. Tennisclub TC Hernieuwenburg werd in 1977 opgericht en gestart op dezelfde huidige plaats. We spelen interclub bij tennis Vlaanderen met een 90-tal leden. Zelf speel ik ook nog competitie bij tennis Vlaanderen bij de categorie 50 tot 65-jarigen, waar ik momenteel achtste in de ranking sta. Daarnaast ben ik ook trainer, interclub-begeleider en scheidsrechter. Zo zat ik vorig weekend nog vijf uren in de scheidsrechtersstoel op het hoogste niveau. Om die job te doen moet je goeie ogen hebben. Het is ongelofelijk hoe snel het balletje soms gaat”, vertelt Jean gepassioneerd. “Met de club bouwden we een reputatie op met onze jeugdwerking. Iedere zaterdag komen hier 60 spelertjes vanaf het derde kleuterklasje tot het zesde middelbaar. Zij krijgen de juiste opleiding door bekwame trainers. We zijn een club die in sociaal opzicht toegankelijk is voor iedereen die van deze sport houdt.”

goede doelen

“15 jaar na elkaar organiseerden we 24 uur tornooien voor het goede doel. De laatste keer was in 2014. Daarna verwaterde dit. We krijgen veel af te rekenen met slecht weer, waardoor evenveel niet kan getennist worden. Door de jaren heen konden we ons gekozen goede doel telkens tussen de 2.500 en 4.000 euro schenken. Dit werd altijd afgesloten met een barbecue.”

“Momenteel tellen we een zeskoppig bestuur bestaand uit mezelf, Johan Demeulemeester, Veerle Creyns, Alain Braecke, Hilde Declerck en Griet Lippens. We denken er al een tijdje over om het bestuur te verjongen. Ik kan het ook niet blijven doen. Op een bepaald moment zal ik de fakkel moeten doorgeven. Maar daar voel ik mij momenteel nog te goed voor. (lacht) Ik krijg heel veel return, zeker van de ouders. Jonge spelers en speelstertjes zien groeien heeft heel veel voldoening als trainer. Daarvoor doe je het, hé. Bij de jeugd zijn we al drie keer West-Vlaams kampioen geworden, zowel bij de jongens als de meisjes. We hebben ook een damesploeg op niveau 4 tot 95 punten. We tellen zeven ploegen die deelnemen aan de interclub.”

gouden jubileum

“Over enkele jaren worden we 50 jaar. Dan gaan we uiteraard vieren. We krijgen al die tijd de steun van de gemeente die het veld en de verlichting onderhouden. Hiervoor zijn we heel dankbaar. Uiteraard helpen we ook mee om alles piekfijn in orde te hebben. Dankzij de gemeente kunnen we onze abonnementsprijzen ook heel laag houden. In de winterperiode, na het seizoen dat loopt van april tot oktober, kunnen we in de nieuwe sporthal terecht op vrijdag van 15 tot 17.30 uur op twee velden in twee shiften.”

“Ik ben heel trots voorzitter te zijn van deze prachtige club. Ik heb dit altijd graag gedaan, en nog altijd”, besluit Jean Daenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier