Jarige Dorpsraad wil Oeselgem opnieuw op de kaart zetten: “Slaapgemeente tot leven wekken”

De Dorpsraad van Oeselgem staat onder meer bekend voor de verwezenlijking van het Leiemonument. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

De Dorpsraad van de meest oostelijke Dentergemse deelgemeente viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Met een vernieuwd bestuur wil de raad zichzelf en Oeselgem opnieuw op de kaart zetten. De Dorpsraad zoekt nog extra nieuwe – en liefst jonge – leden om frisse initiatieven te bedenken.

Een lesje geschiedenis. Initiatiefnemer Marcel Coussement richtte in 1999 samen met veertien enthousiastelingen een dorpsraad op. Uit bijna alle Oeselgemse verenigingen werd iemand afgevaardigd. De aanleiding was de verkoop van de parochiezaal naast het oude Leieheem. “Na onderhandelingen met de gemeente konden de verenigingen gebruik blijven maken van de zaal. Maar al snel bleek dat Oeselgem nood had aan een nieuwe polyvalente ruimte voor grotere evenementen”, vertelt oud-voorzitter Noël Warlop.

De Dorpsraad hield een bevraging bij alle verenigingen en trok met de resultaten naar het gemeentebestuur. “Naast een nieuwe polyvalente zaal werden er ook vaste lokalen voorzien voor jeugdbewegingen en de harmonie. We hadden onze doelstelling bereikt, maar besloten om door te gaan om het verenigingsleven nieuw leven in te blazen en een schakel te zijn tussen dorpsbewoners en het gemeentebestuur.”

Oppositie

Dat liep niet meteen van een leien dakje. “De dorpsraad werd ten onrechte aanzien als oppositie. Maar we wisten het vertrouwen van de mandatarissen te winnen en uit te groeien tot een adviesorgaan. Wie lid wordt van onze raad mag trouwens niet politiek actief zijn.”

De Dorpsraad is bekend van de jaarlijkse quiz, het voormalige tijdschrift De Leiekronkel, infoavonden, herdenkingen, de garageverkoop, het Leiemonument en een wandelpad langs de Neerhoek. Samen met het toenmalige Sport- en Feestcomité en de Klauwaerts werd een grote veldslagen tot twee keer toe nagespeeld. “De Slag bij Oeselgem van 1452 lokte in 2001 en 2005 meer dan 15.000 bezoekers en de nationale pers”, aldus Warlop.

Frisse ideeën

Vandaag is de Dorpsraad wat in de vergetelheid geraakt. Volgens het bestuur kennen de inwoners hen niet meer. “Onze quiz kent iedereen, maar die wordt niet echt aan de Dorpsraad gelinkt”, zegt gloednieuw voorzitter Eric Elyn. “We bestaan 25 jaar en willen ons opnieuw op de kaart zetten en een draagvlak creëren. We willen inwoners warm maken en betrekken. We gaan niet elke week een activiteit organiseren, daar zijn voldoende andere verenigingen voor.”

“We roepen nieuwe en vooral jongere inwoners op om zich aan te sluiten. Samen met de verenigingen staan we sterk en we zoeken frisse initiatieven en ideeën voor het dorp. Veel jonge gezinnen hebben hier gebouwd, maar die werken allemaal buiten ons dorp. Zo werd Oeselgem een slaapgemeente en de band met nieuwkomers ging verloren. We moeten dringend ontwaken.”

Wie geïnteresseerd is, kan voorzitter Elyn bereiken via eric.elyn@telenet.be. Op 29 november houdt de Dorpsraad een verjaardagsreceptie. De quiz – met special guest – staat gepland op vrijdag 18 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier